Index Vakbarát Hírportál

Lengyel külügyminiszter: A V4-ekre is kihat Magyarország háborúval kapcsolatos álláspontja

2023. április 20., csütörtök 19:22

Lengyelország nem ért egyet Magyarország álláspontjával az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és a lengyel külügyminiszter szerint ez kihat nemcsak a Varsó és Budapest közötti, hanem a Visegrádi Együttműködésre (V4) is.

Nem értünk egyet Magyarország álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni agressziójával és az Ukrajnának nyújtott segélyekkel kapcsolatban.

A magyar nézőpont történelmi és földrajzi okokból más, mint a miénk, de ezt még mindig nehéz megérteni és elfogadni, ami sajnos kihat a kétoldalú és a több város közötti együttműködésre is – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

A politikus a Jutatni list horvát napilapnak adott interjújában azt mondta, a V4 működése szempontjából is komoly problémát jelent az ukrajnai háborúval kapcsolatos konszenzus hiánya. Ez azonban nem jelenti a 32 éves együttműködés végét – tette hozzá.

V4-ekként továbbra is arra fogunk törekedni, hogy álláspontjainkat a lehető legközelebb hozzuk egymáshoz, és megtaláljuk azt a módot, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a V4-eken belül folytassuk az együttműködést azokban a kérdésekben, amelyekben országaink érdekei egybeesnek

– fogalmazott a külügyminiszter.

Zbigniew Rau az ukrajnai helyzetet és a béketárgyalások megkezdésének lehetőségével kapcsolatos kérdést érintve kiemelte, hogy „Ukrajnának kell döntenie a béketárgyalások lehetséges megkezdéséről és formájáról”. Szerinte Oroszország magatartásában egyáltalán nem látszik a tárgyalási készség.

Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban elmondta, hogy Lengyelország egyértelműen támogatja azt. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy nem lesz könnyű konszenzust elérni a szövetségesek között ebben a kérdésben.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy meggyőzzük szövetségeseinket, hogy új szintre emeljék az Ukrajnával való politikai együttműködést. Reméljük, hogy a közelgő vilniusi NATO-csúcstalálkozó pozitív döntéseket hoz ebben a kérdésben

– mondta.

A fentiekkel kapcsolatban kerestük kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Korábban egyetértés volt a szövetségről

Mint megírtuk, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly ősszel Kielcében tárgyalt Mariusz Balczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel. A két miniszter a találkozón egyetértett abban, hogy Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek, ami nem változott, és a jövőben is így marad.

A honvédelmi miniszer akkor úgy fogalmazott: a két ország közötti történelmi szövetségre alapozva, a közös érdekek és értékek mentén Magyarország és Lengyelország kapcsolata a jövőben is képes szoros, erős és hatékony maradni.

Az orosz–ukrán konfliktus eseményeit az Index is figyelemmel követi, napi élő hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.

Rovatok