Index Vakbarát Hírportál

Percekkel a kilövés után felrobbant minden idők legerősebb rakétája

2023. április 20., csütörtök 15:34

Magyar idő szerint csütörtök délután tesztrepülésre indult a világ eddigi legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship. Percekkel a felszállás után felrobbant a hordozórakéta, de a cég így is sikeresnek minősítette a próbát.

A kilövést egyszer már elhalasztották, miután a hétfői első kísérletkor egy befagyott szelep miatt gondok adódtak a rakéta üzemanyaggal való feltöltésével.

A űrhajó prototípusával az elmúlt években számtalan tesztet elvégzett az Elon Musk tulajdonában lévő űrhajózási vállalat, csütörtök viszont a teljesen összeszerelt Starship indult útnak, amely a legnagyobb és legerősebb rakéta, amely valaha a levegőbe emelkedett.

120 méteres magasságával a Starship a NASA által a holdutazáshoz kifejlesztett SLS egységét is simán lekörözi. A 33 Raptor-hajtóművel felszerelt Super Heavy pedig a legerősebb hordozórakéta, amelyet valaha építettek, maximális tolóereje meghaladja a 75 000 kilonewtont – írja a raketa.hu.

Elon Musk óvatosságra intett

A SpaceX azzal a céllal építette meg az űrrakétát, hogy előbb a Holdra, majd aztán a Marsra juttasson embert. A tervek szerint a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajóegység a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében csapódik a Csendes-óceánba – teszi hozzá az Időkép.

Elon Musk a hétfői kilövés előtt rendkívül óvatosan fogalmazott. Mint mondta, már annak is örülne, ha a rakéta minden baj nélkül eltávolodna a kilövőállástól. „Csak ne robbanjon fel a rakétaállvány” – tette hozzá.

„Millió módja van annak, hogy a rakéta meghibásodjon. Nagyon óvatosak leszünk, és ha bármi olyat látunk, ami aggodalomra ad okot, a tesztrepülés elhalasztása mellett döntünk” – írta korábban a világ egyik leggazdagabb üzletembere.

Alább a felszállás pillanata látható:

A kilövés után felrobbant a rakéta

Három perccel a felszállás után a Super Heavy nevű hordozórakéta nem vált le, ezért a rakéta felrobbant a magas légkörben.

A SpaceX közölte, hogy rakétája „gyors, nem tervezett szétesést” szenvedett el, amikor először próbált meg eljutni az űrbe.

„A mérnökök kivizsgálják az adatokat, és felkészülnek a következő repülési tesztünkre. A mai kilövés segít nekünk abban, hogy kiküszöböljük a Starship megbízhatatlansági problémáit. Ahogy eddig is, a SpaceX arra törekszik, hogy az életet több bolygón is élhetővé tegye. Gratulálunk a SpaceX teljes csapatának a Starship első integrált repülési tesztjéhez!" – közölte a vállalat.

Elon Musk gratulált

Annak ellenére, hogy a rakéta felrobbant, a SpaceX sikerként értékeli a kilövést. A cég elnöke, Elon Musk is gratulált a munkatársainak.

„Gratulálok a SpaceX csapatának a Starship izgalmas tesztindításához! Sokat tanultunk a néhány hónap múlva esedékes következő tesztindítás előtt” – írta Musk a Twitteren.

Önfeledten ünnepeltek a mérnökök, pezsgőben úszott minden és mindenki

A SpaceX csapata állítólag a rakéta kilövése után pezsgőt bontott, és többen azt skandálták, hogy „Hajrá, Starship”.

Másodpercekkel később a rakéta felrobbant az óceán felett, ez azonban nem törte meg a személyzet kedvét, az emberek tovább ünnepeltek a cég főhadiszállásán. A mérnökök állítólag pezsgőt locsoltak egymásra, és a rakéta nevét skandálták – írja a Telegraph.

(Borítókép: A SpaceX Starship rakétájának kilövése 2023. április 20-án. Fotó: Go Nakamura / Reuters)

Rovatok