Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden nagy bejelentésre készül

2023. április 21., péntek 12:56

A tervek szerint Joe Biden elnök már a jövő héten hivatalosan is bejelentheti, hogy indul a második ciklusra, és egy kampányjellegű videót fog közzétenni, amely végleges választ ad arra a kérdésre, hogy újra indul-e, és adománygyűjtést indít, hogy a demokratáknak segítsen megtartani a Fehér Házat.

Joe Biden tanácsadóinak szűk köre egy olyan videó bejelentésére készül kedden, amely egybeesne Biden 2019-es kampánybejelentésének évfordulójával − állítja négy, az ügyet ismerő forrás.

A Fehér Házon belüli és kívüli tanácsadók figyelmeztetnek, hogy az időzítés még változhat, előre nem látható események függvényében, de már megszületett a döntés, hogy „már nem hasznos vagy szükséges, hogy ne csak a nyilvánvalót mondjuk ki: indul a választáson” − mondta a CNN-nek egy magas rangú demokrata tisztségviselő.

A szentimentális és az évfordulókat kedvelő Joe Biden aláírta azt a tervet, hogy már kedden, négy évvel azután, hogy az előző választás előtt bejelentette indulási szándékát 2019-ben, elindítsa kampányát, és hivatalossá tegye szándékát. A The Washington Post számolt be először Biden jövő heti terveiről.

Az évfordulóhoz fontossága és az a tény, hogy ez mindössze néhány nappal a jövő pénteki első nagy adományozói összejövetel előtt történne, egyre valószínűbbé tette a lehetőséget − mondta az egyik forrás.

Joe Biden terve, hogy indul az újraválasztásért, már hónapok óta ismert a Fehér Házban, bár hivatalosan még nem jelentették be. Hivatalos nyilatkozata, amely véget vet az elhúzódó találgatásoknak, elindítja a küzdelmet, hogy meggyőzze a nyilvánosságot az elért eredményeiről és arról, hogy képes lesz-e még nyolcvanéves korában is folytatni a munkát.

Biden a múlt héten azt mondta, hogy befejezte „számításait” az újraválasztási pályázat benyújtásáról, és hamarosan bejelenti szándékát.

Ezt a számítást már elvégeztem. Viszonylag hamarosan be fogjuk jelenteni. Már elmondtam, hogy az a tervem, hogy újraindulok

− mondta Biden Írországból való távozásakor. 

Biden segítői hónapok óta csendben építik ki az újraválasztási kampány infrastruktúráját. Az előkészületeket a Fehér Házban Jen O’Malley Dillon kabinetfőnök-helyettes és Anita Dunn vezető tanácsadó vezette.

A tanácsadók szerint az a döntés, hogy jövő héten jelentik be terveit, ahelyett, hogy heteket vagy hónapokat várnának, részben azért született meg, mert a kampánycsapatnak rengeteg munkát kell elvégeznie a választók mozgósítása és energetizálása érdekében, hogy megfordítsa azt a rossz hangulatot, amelyet egyes demokraták a jelöltségével kapcsolatban éreznek.

Biden kampányközpontja a Delaware állambeli Wilmingtonban lesz. Ezt a döntést az elnök személyesen írta alá ebben a hónapban, mondták a tanácsadók, hogy ezzel is jelezze, hogy büszke szülővárosára, ahol szabadidejének nagy részét tölti.

Philadelphia is szóba került, ahol a 2020-as kampánya székhelye volt, amíg a koronavírus-járvány miatt nem kellett virtuálisan folytatni a megbeszéléseket.

(Borítókép: Joe Biden 2023. április 19-én. Fotó: Nathan Howard/Getty Images)

Rovatok