Index Vakbarát Hírportál

A kínai külügyminiszter üzent Tajvannak

2023. április 21., péntek 11:31

A Tajvani-szoros mindkét oldala Kínához tartozik – szögezte le pénteken a kínai külügyminiszter, és hangsúlyozta, Kínának joga van megvédenie szuverenitását.

Csing Kang a dél-kínai Sanghajban Kína modernizációjáról rendezett fórum megnyitóján elutasította azokat az állításokat, melyek szerint Peking véget akarna vetni a térség status quójának, valamint a Tajvani-szoros békéjét és biztonságát fenyegeti.

Beszédében a tárcavezető abszurdnak nevezte az ilyen kijelentéseket, a belőlük fakadó következtetéseket pedig veszélyeseknek. Aláhúzta, a status quót „a tajvani szeparatista erők és egy maroknyi ország” veszélyezteti.

Akik Tajvanon a tűzzel játszanak, egyszer meg fogják magukat égetni

– fogalmazott, majd hozzátette: „Minden józanul gondolkodó ember látja, ki az, aki hegemóniára törekszik és zaklat másokat.”

A külügyminiszter emellett rámutatott arra, hogy Kína több mint 20, a fegyverkorlátozással kapcsolatos többoldalú megállapodás tagja, és minden nemzetközi vitában a békés, diplomáciai megoldás szószólójaként lép fel.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A kínai hadsereg az utóbbi időben több hadgyakorlatot tartott a sziget közelében, és Peking a múlt héten a térségbe vezényelte a Santung repülőgép-hordozót is, amelyről – japán megfigyelők szerint – több tucat alkalommal emelkedtek fel a J–15-ös vadászgépek.

Rovatok