Index Vakbarát Hírportál

Egy felmérés szerint az amerikaiak háromnegyede nem kér többé Joe Bidenből

2023. április 22., szombat 19:33

Az amerikai választók nagy többsége nem szeretné, hogy Joe Biden újrainduljon az elnökségért a 2024-es választáson – olvasható az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató intézet e heti felmérésében.

Az MTI által ismertetett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy

az amerikai választópolgárok 73 százaléka nem látná szívesen, ha a hivatalban lévő elnök lenne a Demokrata Párt jelöltje 2024-ben.

A Demokrata Párt szavazói körében az elnök indulását 52 százalék utasítja el, míg a magukat függetlennek nevező választók 86 százaléka nyilatkozott így. Az ellenzéki Republikánus Párt regisztrált szavazóinak 93 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden lenne a demokrata induló 2024-ben.

A közvélemény-kutatásból mindemellett az is kiderül, hogy amennyiben Joe Biden lesz a jelölt,

akkor a demokrata szavazók 41 százaléka mondja biztosra és 40 százalék valószínűnek a hivatalban lévő elnök támogatását,

miközben 19 százalék azt mondta: biztosan nem szavazna a demokratákra, amennyiben Joe Biden neve szerepelne a szavazólapon.

Az AP–NORC áprilisi felmérése szerint az amerikai választók körében 42 százalékos Joe Biden elnöki tevékenységének elfogadottsága, ami enyhe javulást jelent az idén márciushoz képest, ugyanakkor jócskán elmarad a legmagasabb értéktől, a 2021 áprilisában mért 63 százaléktól.

A hivatalban lévő elnök hivatalosan még nem jelentette be, hogy ismét jelölteti magát, de többször jelezte, hogy ez a szándéka, és legutóbb azt mondta, a megfelelő időt keresi a bejelentésre. Egyes sajtóhírek szerint jövő kedden teheti meg ezt.  

Rovatok