Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Alejandro Toledo volt perui elnököt Kaliforniában

2023. április 22., szombat 08:49

Ellenállás nélkül megadta magát a hatóságoknak Alejandro Toledo volt perui elnök, akinek egy kaliforniai bíróság csütörtökön rendelte el kiadatási őrizetbe vételét. A volt államfőt korrupcióval vádolják.

Ártatlanságát hangoztatva Alejandro Toledo volt perui elnök péntek délután megjelent a kaliforniai San José városi bíróságán. Korábban is tagadta az ellene felhozott vádakat, állítása szerint politikai üldözés áldozata lett  – számolt be a perui média közleményéről az MTI.

Peru először 2017-ben adott ki Toledo ellen letartóztatási parancsot, és egyúttal a volt elnök kiadatását kérte az Egyesült Államoktól, ahová hivatali idejének 2006-os vége után menekült. 2019-ben őrizetbe vették, bebörtönözték, majd házi őrizetbe helyezték San Franciscó-i otthonában, ahol elektronikus nyomkövető viselésére kötelezték.

A 77 ÉVES VOLT ÁLLAMFŐT AZZAL VÁDOLJÁK, HOGY HIVATALI IDEJE ALATT MINTEGY 20 MILLIÓ DOLLÁR (6,8 MILLIÁRD FORINT) KENŐPÉNZT FOGADOTT EL AZ ODEBRECHT NEVŰ BRAZIL ÉPÍTŐIPARI VÁLLALATCSOPORTTÓL.

Az Odebrechttel kapcsolatos ügyek Latin-Amerika legnagyobb korrupciós botrányát robbantották ki: az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint az építőipari óriáscég 12 országban összesen csaknem 800 millió dollár értékben fizetett le hivatalnokokat, hogy közbeszerzéseken előnyökhöz juthasson.

Rovatok