Index Vakbarát Hírportál

Drogtúladagolást szenvedett el egy kölyökkutya, kórházba került

2023. április 23., vasárnap 16:27

Kábítószer-túladagolást szenvedett el egy kutya az Egyesült Államokban. A kis termetű uszkár állatkórházba került, ahol infúzióra kötötték, és úgy tudni, a hét eleje óta már egy pennsylvaniai állatmenhelyen tartózkodik, várva a gazdik jelentkezését.

Nemrég írtunk arról, hogy elvonókúrára került egy labradorkeverék az alkoholfüggősége miatt. A kutya azóta már túl van az életveszélyen. Most újabb, hasonlóan szokatlan eset történt: ezúttal egy uszkár életét kellett megmenteni Pennsylvania államban, miután kábítószer-túladagolást szenvedett – írja a CNN.

A helyi menhely nemrég közölte, hogy a Toodles nevű kutyát Philadelphia Kensington városrészében találták meg egy ember társaságában, mindketten eszméletlenül feküdtek a földön. A philadelphiai rendőrség a helyszínre érkezett, hogy segítsen a férfinak, miközben a járókelők a kutyát állatkórházba vitték. Az állatorvosok naloxont adtak neki, ami gátolja az ópiátok hatását, és rövid időn belül magához is tért a kutya.

A pennsylvaniai állatmenhely képviselője a CNN-nek elmondta, hogy

A KUTYA VALÓSZÍNŰLEG FENTANILT NYELT LE. 

A fentanil egy szintetikus opioidot tartalmazó fájdalomcsillapító, amit súlyos fájdalmak kezelésére írnak fel. A heroin egyik rokona, de annál sokkal erősebb és halálosabb. Egyelőre nem tudni, hogyan nyelte le a kutya a kábítószert. A CNN megkereste a philadelphiai rendőrséget az eset kapcsán, és érdeklődött a kutyával együtt talált férfi állapotáról, de még nem érkezett válasz.

Teljesen felépült

Úgy tudni, Toodlest infúzióra kötötték, és szoros megfigyelés alatt tartották a kórházban mindaddig, amíg a kábítószer ki nem ürült a szervezetéből. A kutya azóta már egy menhelyen tartózkodik, és gondozói szerint teljesen jól van.

Ő a legédesebb kölyökkutya a környéken. Mindenki imádja. De a szívünk megszakad mindazért, amin keresztülment

– írta a menhely, hozzátéve, hogy már érkeztek örökbefogadási kérelmek, így remélhetőleg Toodles a következő napokban otthonra talál.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint az emberekhez hasonlóan a kutyák is képesek túladagolni a kábítószert. A kutyák az orrukon keresztül belélegezhetik azt, és bizonyos drogok – például a fentanil – már kis mennyiségben is túladagolást okozhatnak. A problémát különösen az ilyen anyagok felderítésén dolgozó rendőrkutyák esetében észlelték.

A Missouri Állatorvosok Szövetségének tájékoztatója szerint a kutyák opiát-túladagolásának tünetei közé tartozik az álmosság, a felállás nehézsége, a reakcióképtelenség, az üres tekintet, a gyengeség, az eszméletvesztés és a légzésképtelenség. Mint közölték, a legtöbb kutyánál az opiátoknak való kitettséget követő 15 percen belül jelentkeznek a tünetek.

Rovatok