Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a szakadár prédikátort, aki radikális szikhizmust hirdetett Indiában

2023. április 23., vasárnap 12:53

Az északnyugat-indiai Pandzsáb államban őrizetbe vették Amritpal Szingh körözött szikh szeparatista vezetőt, aki februárban követőivel megrohamozott egy rendőrőrsöt. A Szingh elleni hajtóvadászat miatt 27 millió ember maradt internet nélkül Indiában.

Letartóztatták az észak-indiai Pandzsáb államban Amritpal Szingh önjelölt prédikátort, a szeparatista khalisztáni mozgalom népszerű vezetőjét, aki önálló államot szándékozott létrehozni a szikh vallás követői számára.

A CNN kiemeli, a rendőrség március 18-án adott ki körözést ellene, a 30 éves férfi több mint egy hónapja szökésben volt. 

A radikális szikh hitszónok és hívei korábban  kézifegyverekkel, kardokkal és késekkel megrohamozták az ajnalai rendőrőrsöt, hogy kiszabadítsák  kulcsfontosságú segítőjüket, Lovepreet Singh Toofant.

Sajtóforrások szerint Szingh önként adta fel magát a rendőrségen

– írja az MTI.

A hatóságok csupán annyit közöltek, hogy a férfit Moga városában vették őrizetbe, hozzátéve, hogy további részletekről később adnak tájékoztatást.

Szingh az elmúlt hónapokban vált hírhedtté arról, hogy a 30 millió lakosú Pandzsáb vidéki területein radikális szikhizmust hirdetett, és azt követelte, hogy a területen teremtsék meg a Khalisztán nevű szikh szeparatista államot.

Óriási hajtóvadászat

A rendőrség a szikh rendbontások miatt hajtóvadászatot indított Szingh ellen, ami miatt 

27 millió embert maradt internet nélkül. 

A kormány előzetes bejelentés nélkül állította le a szolgáltatást, részlegesen pedig Pandzsáb négy térségében a mobilok használatát. A leállás azonban megbénította az üzletmenetet, a vállalkozásokat, sőt az oktatást is. A kártyák használata és a digitális fizetés napokig szünetelt.

Indoklásuk szerint az álhírek terjedését akadályozta az intézkedés, amelyet március 23-ig rendeltek el.

Ezrek halálát okozta a szikh mozgalom

Khalisztán eszméjét már az 1980-as években és az 1990-es évek elején is hirdették szikh szeparatista mozgalmak a 30 milliós, 58 százalékban szikhek lakta államban. 

A szeparatista törekvéseknek akkor több ezer halottja volt.

Az erőszak 1984-ben tetőzött, miután a hadsereg megtámadta a szeparatistákat az Aranytemplomnál, és legalább 400 embert megölt, köztük a hely radikális vezetőjét, Dzsarnail Szingh Bhindranvalét.

Ez az esemény vezetett ahhoz, hogy néhány hónappal később, október 31-én szikh testőrei meggyilkolták Indira Gandhi miniszterelnököt. Ezután szikhellenes zavargások törtek ki az országban, és ezrek haltak meg.

Rovatok