Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyarokat menekítettek ki Szudánból

2023. április 25., kedd 15:47

Rövidesen biztonságba kerül nyolc újabb magyar állampolgár Szudánból, az érintettek mind jól vannak, folyamatos velük a kapcsolat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szófiai repülőtéren.

A tárcavezető az evakuációs műveletekkel kapcsolatban kiemelte, hogy kollégái személyes kapcsolatban vannak azokkal a magyarokkal, akik már Etiópiába vagy Dzsibutiba jutottak, és jelenleg a papírmunkát végzik a hazatérés érdekében.

Hozzátette, hogy már mindössze két magyar állampolgár van a szudáni fővárosban, Kartúmban, ahol a harcok zajlottak.

A többiek már nagyon közel állnak ahhoz, hogy a megbeszélt biztonságos ponton találkozzanak a nagykövetségek, illetve a térségbeli konzulátusok delegált kollégáival – mondta Szijjártó Péter.

Ketten már biztos helyen vannak

Szijjártó Péter Facebook-oldalán 16 órakor megírta, hogy két magyar már úton van hazafelé.

A kairói nagykövetségünk munkatársai már fel is vették honfitársainkat a megbeszélt találkozási ponton, a szudáni-egyiptomi határ egyiptomi oldalán

– írta a tárcavezető.

Mint megírtuk, vasárnap hét magyarnak sikerült biztonságban elhagynia az országot, miután kiderült, hogy a vártnál jóval több ember jelezte, hogy kimenekítésre vár.

Hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt Luxemburgban, hogy háborús hangulat uralkodik az Európai Unióban, és miközben a tagállamok döntő többsége Ukrajna felfegyverzésével van elfoglalva, a békepárti szereplők súlyos támadás alatt állnak.

Rovatok