Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tűz pusztított Oroszországban

2023. április 26., szerda 14:07

Legalább egy ember meghalt és legkevesebb 178 épület megsemmisült egy, az oroszországi szverdlovszki területen, az Urál hegységben tomboló tűzben – közölte szerdán az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A közösségi médiában közzétett videófelvételeken az látható, hogy az egész látóhatár lángol, házak és fák égnek, és sűrű füst emelkedik az ég felé.

A tárca a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy

178 épület, köztük 134 lakóépület és 32 középület égett le.

A média szerint a helyi börtöntelep 240 rabját kimenekítették a tűz elől. A lángok átterjedtek Szoszva és Tajozsnij településre, és több mint 11 ezer négyzetméteren okoztak kárt. Szoszvában egy ember meghalt.

Egyelőre ismeretlen, hogy mi okozta a tüzet, de a helyi média kedden több tűzesetről is beszámolt a környéken. Az orosz mentőszolgálat közölte, hogy több mint 380 ember vett részt a tűz megfékezésében.

Oroszországban évről évre egyre pusztítóbb és nagyobb tüzek keletkeznek, részben a globális felmelegedés miatt. Környezetvédő aktivisták azzal vádolják a kormányt, hogy nem tesz eleget a gyakran távoli és ritkán lakott területeken fellobbanó tüzek oltására – írja az MTI összefoglalója.

Rovatok