Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden keményen megfenyegette Kim Dzsongunt: Ha ledobják az atomot, jön a pusztító megtorlás

2023. április 27., csütörtök 07:35

Ha Észak-Korea nukleáris támadást kísérel meg az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen, a phenjani rezsim megszűnik létezni. Ezt Joe Biden amerikai elnök a Koreai Köztársaság elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján szögezte le – jelentette az Ukrinform helyszíni tudósítója.

A Koreai-félszigeten jelentkező nukleáris fenyegetés kezelésére és az elrettentő erő kiterjesztésére konzultációs tanácsot hoz létre az Egyesült Államok és Dél-Korea – jelentették be a két ország elnökének találkozója után Washingtonban szerdán.

Joe Biden amerikai és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök megállapodott arról, hogy a Nukleáris Konzultációs Csoport feladata lesz a kiterjesztett elrettentés megerősítése, valamint egyeztetés atomfegyverkezést érintő ügyekben, stratégiai tervezés, és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) jelentette fenyegetés kezelése a nukleáris fegyverek elterjedését akadályozó atomsorompó-rendszer szempontjából – derül ki a tárgyalás után kiadott közleményből, amelyre Washingtoni Nyilatkozatként hivatkoznak az MTI beszámolója szerint.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy a kiterjesztett elrettentés részeként az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát rendelkezésre bocsátja Dél-Korea védelmében, ideértve nukleáris arzenálját is.

Visszaültetnék Észak-Koreát a tárgyalóasztalhoz

Emellett az Egyesült Államok tovább növeli stratégiai eszközeinek láthatóságát a Koreai-félszigeten, aminek része az, hogy nukleáris ballisztikus rakétával felszerelt tengeralattjárót küld a térségbe, valamint kiterjeszti és elmélyíti a két ország hadserege közötti együttműködést – közölte Joe Biden.

Joe Biden emlékeztetett arra is, hogy az amerikai fegyveres erők főparancsnokaként abszolút felhatalmazással rendelkezik a nukleáris fegyverek alkalmazására.

A két elnök ugyanakkor kiemelte, hogy hajlandó feltétel nélkül tárgyalni Észak-Koreával a Koreai-félsziget teljes nukleáris fegyvermentesítéséről, és rámutattak arra, hogy a félszigeten tartós békét kizárólag diplomáciai úton lehet megteremteni. Egyúttal Felszólították Észak-Koreát, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Rovatok