Index Vakbarát Hírportál

Varga Juditot ismét faggathatják Brüsszelben

2023. április 27., csütörtök 08:24

Az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége május végén meghallgatást tervez a magyarországi jogállamiság helyzetéről az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében – közölték az ügyre rálátó uniós források.

Az előterjesztést még jóvá kell hagyni, de a Népszava információja szerint a tagállami kormányok támogatni fogják a javaslatot. Az eljárás 2018 szeptembere óta húzódik, az Európai Parlament (EP) azon év őszén fogadta el a magyarországi jogsértéseket részletesen felsoroló Sargentini-jelentést.

A tavaly szeptemberben elfogadott, több évvel ezelőtti jelentés frissített változata leszögezte, hogy az elmúlt időszakban a helyzet tovább romlott Magyarországon, a demokratikus berendezkedést felváltotta a választási önkényuralom hibrid formája.

A magyar kormány álláspontját Varga Judit igazságügyi miniszter képviseli. A tárcavezető pár napja Brüsszelben járt, ahol Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal folytatott megbeszéléseket, majd bejelentette, hogy részleges megállapodás született az uniós pénzekről.

Az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások lezárultak. A biztosi kollégium döntését várjuk

– írta bejegyzésében a miniszter asszony.

Rovatok