Index Vakbarát Hírportál

BBC: Ferenc pápa az ukrajnai háború miatt jött Magyarországra

2023. április 29., szombat 08:31

A BBC cikkében részletesen kifejtette, hogy szerintük Ferenc pápa elsősorban az ukrajnai háború miatt érkezett Magyarországra. Erdő Péter bíboros a pápa látogatásáról úgy nyilatkozott, a szentatya látogatásának nincsen közvetlen összefüggése a világháborús hangulattal, és nem számít rá, hogy Ferenc pápa politikai üzenet megfogalmazására készülne Magyarországon.

Ferenc pápa pénteken megérkezett Magyarországra háromnapos apostoli látogatásra. Érkezését nemcsak a magyar, hanem a külföldi sajtó is figyelemmel kíséri.

A BBC úgy írt az eseményről, hogy szerintük a szentatya korábban azért nem érkezett hosszabb időre Magyarországra, mert „Orbán Viktor határozott migránsellenes álláspontja ellentétben áll a 86 éves pápa menekültek iránti együttérzésével”. A brit portál szerint  

a pápa most azért érkezett mégis hazánkba, mert az ország határában zajlik az orosz–ukrán háború.

Megemlítik, hogy a pápa a látogatásáról korábban úgy beszélt: Európa közepébe utazik, amely felett továbbra is „a háború fagyos szelei fújnak”. „A rengeteg ember elmenekülése miatt sürgető a humanitárius kérdések napirendre tűzése – mondta az egyházfő

A brit portál szóvá tette azt is, hogy más uniós vezetőkkel ellentétben Orbán Viktor elutasította a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, és fenntartotta kapcsolatait az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal. A BBC szerint Orbán Viktor a látogatást is többek között arra használja fel, hogy megerősítse a kormány békepártinak nevezett politikáját.

Erdő Péter szerint nem a politikán van a hangsúly

Erdő Péter bíboros minderről úgy nyilatkozott nemrég:

Szerinte a pápalátogatásnak nincs közvetlen összefüggése a világháborús hangulattal, hiszen a szentatya ezt a látogatást jóval az orosz–ukrán háború kitörése előtt határozta el.

Erdő Péter elismerte, hogy a menekültek befogadása és ellátása fontos kérdés ebben az időszakban, ezért az egyház is segítséget nyújt, támogatva a menekültek elhelyezését, élelmezését és a gyermekek iskoláztatását. 

A bíboros akkor azt mondta, nem számít rá, hogy Ferenc pápa politikai üzenet megfogalmazására készülne Magyarországon, de kiköti, hogy a szentatya szabadon dönti el, hogyan fogalmazza meg gondolatait és érzéseit. 

A pápalátogatással kapcsolatos cikkeinket ide kattintva találja.

Rovatok