Index Vakbarát Hírportál

Újabb migrációs hullám zúdul az Egyesült Államokra, és nem tudják megállítani

2023. április 29., szombat 09:07 | aznap frissítve

Egy újabb migrációs hullám miatt az amerikai határőrség állomásai és fogdái a kapacitásuk határát súrolják. Ráadásul két hét múlva a Biden-kormányzat azt tervezi, hogy feloldja a világjárvány idején bevezetett egészségügyi korlátozásokat, ami újabb lökést fog adni a bevándorlásnak.

A The Washington Post által megszerzett adatok szerint péntek reggel több mint 20 ezer bevándorló volt a határőrség őrizetében, ami több mint kétszerese az ügynökség déli határ menti fogdáinak névleges befogadóképességének. Körülbelül 7000 illegális bevándorlók tartanak fogva a dél-texasi Rio Grande-völgyében, amely a vám- és határőrizeti szervek legzsúfoltabb szektora. 

A legutóbbi hullám nagy részét az okozta, hogy az elmúlt napokban több ezer venezuelai felnőtt és gyermek kelt át a folyón Texasba. 

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen helyzetbe kerülünk itt, Eagle Passban. Nem tudjuk őket megállítani

− mondta Tom Schmerber, Maverick megye seriffje egy interjúban. 

Az amerikai ügynökök a hét minden egyes napján több mint 8000 bevándorlót tartóztattak fel. A tisztviselők szerint az illegális határátlépések száma május 11. után várhatóan meg fogja haladni a napi 10 ezret, amikor a Fehér Ház tervei szerint feloldják a 42-ik rendelkezésként ismert, 2020 márciusa óta érvényben lévő közegészségügyi vészkorlátozást.

Amikor az elmúlt években a sok határátlépés túlterhelte a hatóságokat, azok ahhoz folyamodtak, hogy arra utasították a bevándorlókat, hogy jelentkezzenek az amerikai városokban lévő helyi bevándorlási hivatalokban. Az elfogott bevándorlók tömeges szabadon bocsátását széles körben úgy tekintik, mint ami további illegális belépésekre ösztönöz.

Egyes önkormányzati vezetők, például Eric Adams New York demokrata polgármestere, azt mondták, hogy nem tudják tovább kezelni a határról érkező, menedékre és segítségre szoruló emberek ekkora számát.

Alejandro Mayorkas belügyminiszter a héten újságíróknak elmondta, hogy a Biden-kormányzatnak 18 hónapja volt arra, hogy felkészüljön a 42. rendelkezés megszűnésére, és arra számít, hogy az illegális határátlépések száma növekedni fog, mivel „a csempészek igyekeznek kihasználni ezt a változást, és már keményen dolgoznak azon, hogy dezinformációt terjesszenek arról, hogy a határ meg lesz nyitva”.

A csempészek propagandája hamis. Hadd legyek világos: a határunk nincs nyitva, és nem is lesz nyitva május 11. után

− mondta határozottan.

Miről szól a 42-es számú rendelkezés?

A 42-es számú rendelkezés eredetileg közegészségügyi vészhelyzetekre vonatkozik, és a kormány számára több módon biztosítja, hogy sürgősségi intézkedéseket hozhasson, többek között a „fertőző betegségek behurcolásának megállítása" érdekében. Bár a törvény már évtizedek óta hatályban van, az akkori elnök, Donald Trump 2020 márciusától kezdve széles körben arra kezdte alkalmazni, hogy lezárja a határokat a bevándorlók elől. 

A Trump-kormányzat a 42. rendelkezést arra használta, hogy „lényegében felülbírálja a bevándorlási törvényt, amely lehetővé tette, hogy az emberek menedékjogot kérjenek az illegális belépést követően”. Ezzel ellentétben azonnal visszaküldték őket a határon túlra, azzal érvelve, hogy szövetségi létesítményekben történő őrizetbe vételük komoly közegészségügyi kockázatot jelentene - mondta Theresa Cardinal Brown, a Bipartisan Policy Center munkatársa.

Amikor az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) az 2020-as COVID-járvány kezdetén a 42. rendelkezésre hivatkozott, a határőröknek felhatalmazást adott arra, hogy a bevándorlókat azonnal deportálják hazájukba vagy abba az országba, ahol legutóbb tartózkodtak, ami leggyakrabban Mexikó volt.

2020 óta az amerikai vám- és határvédelem több mint 2 millió bevándorlót utasított ki a déli határon a rendelkezés alapján. Ez részben a visszaesésnek tudható be: az emberek megpróbálják illegálisan átlépni a határt, elkapják őket, és visszaküldik őket, majd újra megpróbálják.

Rovatok