Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer illegális bevándorló érkezett Texas nyugati részére

2022. december 12., hétfő 21:01

A jelentések szerint egy több mint ezerfős, illegális bevándorlókból álló karaván vasárnap este átkelt a mexikói Ciudad Juarezből a texasi El Pasóba.

A Közép-Amerikán keresztüli, hónapokig tartó veszélyes vándorlás után a csoport vasárnap este kelt át a Rio Grande folyón Texas nyugati megyéjébe. A bevándorlók többsége feltehetően Nicaraguából, Peruból és Ecuadorból érkezett. Az amerikai határőrök arra készülnek, hogy mivel a jövő héten megszűnik a bevándorlás járványhelyzet miatti szigorítása, a bevándorlók száma megnövekszik − írta meg az Express.

Bill Melugin, a Fox News országos tudósítója elmondta, hogy a chihuahuai állami rendőrség kedden közel húsz, bevándorlókkal teli buszt kísért be a mexikói Ciudad Juarez városába.

A rendőrök a bevándorlókat a Leona Vicario és a Kiki Romero menedékhelyre vitték. Ők ezután a civil szervezetek menedékhelyeiről a folyóhoz sétáltak, majd vasárnap tömegesen átkeltek El Pasóba – közölte Melugin a Twitteren. Az El Paso Matters nevű független helyi hírszervezet szerint akár 1500 ember is lehetett, aki a Rio Grande folyón átgázolva jutott el El Pasóba.

A lap szerint ez az egyik legnagyobb tömeges átkelés, amelyet valaha is láttak a térségben.

Mindez egy olyan időszakban történt, amikor a jelentések szerint a határőrség létesítményei és a nem kormányzati szervezetek menedékhelyei a texasi megyében túlzsúfoltak. Vasárnapig mintegy 5100 illegális bevándorlót tartottak fogva a határőrség központjában, amelyet mintegy 3500 ember ideiglenes befogadására terveztek. Az amerikai bevándorlási hivatalnokok a hétvégén mintegy 1744 illegális bevándorlót engedtek el El Pasóban, mivel a menedékhelyeken nem álltak rendelkezésre szabad ágyak − közölte a helyi lap.

Lejár az átmeneti szabályozás

A tisztviselők arra számítanak, hogy a 42. bekezdés használatának jövő heti lejártával megnő az illegális bevándorlók száma. A vitatott jogalkalmazás, amelyet járványügyi intézkedésként vezettek be a Trump-kormányzat alatt, azt jelentette, hogy a bevándorlókat ki lehetett utasítani az országból, vagy közegészségügyi okokból meg lehetett tiltani a beutazást.

A szárazföldi és vízi úton érkezőket az Egyesült Államok eddig azonnal Mexikóba utasította ki, és az ottani hatóságok kezdték meg az ügykezelést. Erre egy 1944-es szövetségi törvény adta meg a jogalapot. Ez az Egyesült Államok törvénykönyve (United States Code) 42. bekezdésének egyik része. Ennek 265. szakasza arról intézkedik, hogy közegészségügyi vészhelyzet esetén megtagadható az Egyesült Államokba való belépés nem állampolgárok számára.

A múlt hónapban azonban egy bíró úgy döntött, hogy ez sérti a szövetségi szabályozási törvényt, és december 21-én véget kell vetni az alkalmazásának − a Biden-kormányzat azonban fellebbezett a döntés ellen.

Az amerikai határőrök El Paso térségében azt állítják, hogy az elmúlt héten csaknem 15 ezer illegális bevándorlóval találkoztak. Ez az év eddigi legmagasabb heti létszáma.

Rovatok