Index Vakbarát Hírportál

Jobban van a török elnök, szombaton már a nyilvánosság elé állt

2023. április 29., szombat 15:10

Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki a hírek szerint kedd este óta rosszul van, szombaton először jelent meg nyilvánosan Isztambulban, igaz, csak a képernyőkön lehetett vele találkozni. A török államfő szombaton az isztambuli régi Atatürk repülőtéren tartott Teknofest légi bemutatóra látogatott el, amely a hadsereg drónjait és repülőgépeit mutatja be.

Recep Tayyip Erdogan török elnök két évtizede kormányozza az országot. A május 14-i törökországi választásokon harmadik elnöki ciklusára pályázik. Az államfő a hivatalos programja szerint szombaton később a nyugati partvidéken fekvő Izmirben vesz részt egy választási nagygyűlésen.

A fővárosba, Ankarába is várják vasárnap, pontosan két héttel a voksolás első fordulója előtt, hogy a héten tartott négynapos szünet után folytassa választási kampányát.

Erdogan pénteken telefonon beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral több kérdésről, köztük az ukrán–orosz gabona- és műtrágyaüzletről, amelynek megszervezésében segítettek – közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő. Elmondta, hogy megvitatták, „hogyan lehet garantálni a május 18-án lejáró megállapodás javítását, bővítését és meghosszabbítását”.

Erdogan egy kedd esti tévéinterjú alkalmával lett rosszul, aminek okát Fahrettin Koca egészségügyi miniszter később „gyomor- és bélrendszeri fertőzésnek” nevezte. A szerdára és csütörtökre tervezett választási gyűlései elmaradtak.

A tisztviselők igyekeztek eloszlatni a 69 éves vezető egészségi állapotával kapcsolatos aggodalmakat az elnök- és parlamenti választások előtt. A legutóbbi felmérések szerint Erdogan fő kihívója enyhe előnyre tett szert a gazdasági visszaesés és a februári pusztító földrengés közepette, amely több mint 50 000 ember halálát okozta.

Recep Tayyip Erdogan, aki 2011-ben bélműtéten esett át, 2003 óta kormányozza Törökországot, először miniszterelnökként, majd 2014 óta elnökként. Az elmúlt hetekben keményen kampányolt, naponta több rendezvényen is részt vett országszerte.

Rovatok