Index Vakbarát Hírportál

Drámai üzenetet kapott Putyin: „Oroszország a katasztrófa szélén áll”

2023. április 30., vasárnap 17:01

A Wagner-csoport csak a szükséges lőszer töredékét kapja – fogalmazott a Wagner-csoport alapítója nemrég a közösségi médiában.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin legfrissebb Twitter-videójában kijelentette: kivonja erőit a kelet-ukrajnai Bahmutból, ha az orosz katonai parancsnokság nem biztosít több lőszert.

Ez a legújabb jele a zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium közötti feszültségnek. Jevgenyij Prigozsin a videóban elmondta: kénytelen lesz kivonni zsoldoscsapatait a kelet-ukrajnai Bahmutból, ha az orosz katonai vezetés nem biztosít több lőszert.

A Wagner-csoport alapítója úgy fogalmazott: „szervezett módon ki kell vonulniuk, vagy maradnak, és mind meghalnak”.

Prigozsin azt is közölte, hogy nem tudják tartani az állasaikat Bahmutnál, ha a helyzet rövid időn belül nem javul. „A Wagner a szükséges lőszer töredékét kapja” – hangsúlyozta, majd hozzátette:

abba kell hagynunk a lakosság megtévesztését, és ki kell mondanunk őszintén: Oroszország a katasztrófa szélén áll.

„Mindenkit megölünk”

Jevgenyij Prigozsin nemrég azt is kijelentette: csak viccelt, amikor arról beszélt, hogy a zsoldoscsoport felfüggeszti a támadásokat Bahmutban, hogy a frontvonal túloldalán lévő ukrán erők megmutathassák a települést a városba látogató amerikai újságíróknak. 

Akkor azt mondta: „Döntés született a támadások felfüggesztéséről, hogy az amerikai újságírók biztonságosan filmezhessék Bahmutot, és hazamehessenek”. Egy későbbi hangüzenetben tisztázta a helyzetet:

Srácok, ez katonai humor. Humor, de semmi több. Csak vicc volt

– idézte a katonai vezetőt a The Guardian.

Ezt megelőzően pedig arról beszélt, hogy a Telegramon egy üzenetet is megoszott az ukrán katonákkal, amely így szólt:

Többé nem ejtünk foglyokat, mindenkit megölünk.

Prigozsint az a videó bőszítette fel, amelyen állítólag az látható, hogy két ukrán katona lelövi az orosz foglyokat, akiket őrizniük kellett volna. A Wagner-zsoldoscsoport vezetője azt is hozzátette, egyelőre nem tudják, kiket lőhettek le a videón, ugyanakkor feltehetően a zsoldosokhoz tartoztak az áldozatok.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Jevgenyij Prigozsin (k) 2023. április 8-án.  Fotó: Yulia Morozova / Reuters)

Rovatok