Index Vakbarát Hírportál

III. Károlytól kapott fontos levelet Novák Katalin

2023. május 2., kedd 13:09

Novák Katalin elfogadta III. Károly király és Kamilla királyné meghívását, így pénteken Londonba utazik, hogy részt vegyen a királyi pár koronázásán a westminsteri apátságban.

„Szeretném így is kifejezni a királyi pár iránti nagyrabecsülésemet, és tovább erősíteni Magyarország és az Egyesült Királyság közötti szövetségi kapcsolatot” – írta közösségi oldalán a köztársasági elnök.

Mint arról korábban beszámoltunk, május 6-án délelőtt 11 órakor kezdődik a koronázási ceremónia a westminsteri apátságban. Az ünnepséget követően a királyi pár, illetve családtagjaik a Parliament utcán és a The Mall úton át fognak visszajutni a Buckingham-palotába.

Az ugyanakkor nem valószínű, hogy a herceg a szertartás utáni felvonuláson is részt vesz majd, ahogyan bácsikája, András herceg sem lehet ott, mivel egy ideje már nem látnak el hivatalos királyi teendőket. Emiatt a Buckingham-palota erkélyére sem fognak kiállni a frissen megkoronázott III. Károly és Kamilla királyné mellé.

Ahogy a Buckingham-palota már megerősítette, a szertartás során Kamilla királyné egy arany-, kereszttel szegélyezett, illetve egy elefántcsontból készült jogart fog tartani, utóbbinak a tetején egy galamb is lesz.

Korábban azt feltételezték, hogy az eredetileg II. Jakab feleségének készített jogar mégsem lesz a ceremónia része a trónörökös, Vilmos herceg elefántcsont-ellenes kampánya miatt. A palota álláspontja ugyanakkor az, hogy mint minden más történelmi gyűjtemény, úgy a királyi családé is tartalmazhat olyan tárgyakat, amelyekben van elefántcsont, viszont ezek csak az akkori kor ízlésvilágát tükrözik.

A koronázási ceremónia során előkerül még Szent Eduárd koronája, a birodalmi állami korona, az uralkodói gyűrű, a nagy állami kard, az 1820-ban készült, felékszerezett áldozati kard és az országalma.

III. Károly Szent Eduárd székén foglal majd helyet, és a jobb kezében tartja az uralkodói jogart, amit 1661-ben készítettek, majd 1910-ben egészítették ki a világ legnagyobb gyémántjának tartott, 530 karátos Cullinan I, más néven Afrika nagy csillaga gyémánttal. A bal kezébe pedig egy galambbal díszített jogar kerül.

Rovatok