Index Vakbarát Hírportál

Nyolc év börtönre ítéltek egy újságírót Belaruszban

2023. május 3., szerda 12:41

Raman Prataszevicset még egy Görögország és Litvánia között közlekedő repülőgép földre kényszerítése után vették őrizetbe Belaruszban.

Végül nyolcéves börtönbüntetésre ítélték Raman Prataszevicset az országát közel harminc éve vasmarokkal irányító Aljakszander Lukasenka Belaruszában – tudósít róla a belarusz állami hírügynökség nyomán a Moscow Times.

Mint arról beszámoltunk, az egyik legnagyobb elérésű, leginkább Telegramon működő Nexta újságírójaként dolgozó Prataszevicset és akkori barátnőjét, az egyetemista Szofija Szapegát még 2021-ben vették őrizetbe, amikor Belarusz jogtalanul földre kényszerített két EU- és NATO-tagállam, Görögország és Litvánia között közlekedő Ryanair-járatot.

Miután egy hamis bombafenyegetéssel Vilnius helyett Minszkben leszállt a gép, a két őrizetbe vett és azóta elítélt Prataszevics és Szepaga mellett négy, vélhetően belarusz KGB-ügynök nélkül fejezte be útját az ír fapados légitársaság gépe.

Prataszevicset, aki a Nexta újságírója volt, összesen több mint ezerötszáz bűncselekménnyel vádolták – többek között azzal, hogy államcsínyt próbált végrehajtani, miután a 2020-as belarusz elnökválasztás után spontán rezsimellenes tüntetések alakultak ki országszerte.

A bíróság szerint azzal, hogy az azóta a szabadnak finoman sem nevezhető Belaruszban „terrorista tartalommá” minősített Nexta beszámolt a tüntetésekről, és videókat közölt azokról, Prataszevics maga is felbujtó lett.

A szabadnak és demokratikusnak nehezen nevezhető Belaruszban a törvények szerint politikai gyűlést kampányidőszakon kívül nem lehet tartani, az azokon részt vevőket 6–14 napig őrizetbe veszik, míg szervezőit akár államellenes bűncselekmény vádjával több évre is elítélik.

Prataszevics mellett két korábbi társát is hasonló koholt vádakkal többéves börtönbüntetésre ítélték, azonban ők valószínűleg nem fogják kitölteni 19, illetve 20 éves büntetésüket, mivel nem tartózkodnak az országban.

Az újságíró ítéletére Lukasenka 2020-as kihívója, a háziasszonyból az ellenzék vezetőjévé váló Szvjatlana Cihanouszkaja – akit távollétében szintén tizenöt éves börtönbüntetésre ítéltek hasonló koholt vádak után – úgy reagált:

A belarusz rezsim ismét bebizonyítja, hogy semmibe veszi az igazságszolgáltatást azzal, hogy a sajtószabadság világnapján három újságírót is elítél egy hamis perben

– fogalmazott.

Prataszevicset még 2021 májusában vették őrizetbe akkori barátnőjével, az orosz nemzetiségű Szofija Szapegával együtt, amikor a belarusz állam mondvacsinált okokkal földre kényszerített egy Athén és Vilnius között közlekedő járatot. Szapegát, aki nem is újságíróként kereste a kenyerét, hatéves börtönbüntetésre ítélték korábban, amit jelenleg a gomeli börtönben tölt, ugyanakkor szülei régóta szeretnék, ha lányuk Oroszországban töltené ki a büntetését.

EGYÉBKÉNT NEM PRATASZEVICS AZ ELSŐ ÉS AZ EGYETLEN SZEMÉLY, AKIT A 2020-AS ELNÖKVÁLASZTÁS UTÁN ŐRIZETBE VETTEK és elítéltek.

Az Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszandr Lukasenka ellenzéki kihívójának, Szvjatlana Cihanouszkajának a korábbi szövetségesét, Marija Kalesznyikavát még 2021-ben ítélték tizenkét évre hasonló vádakért. Ő a börtönbüntetés után súlyos betegség miatt kórházba is került, míg Cihanouszkaja férjét, Szjarhej Cihanouszkijt még az elnökválasztás előtt vették őrizetbe, majd 2021 decemberében ítélték 18 éves börtönbüntetésre – Cihanouszkaja eleve csak azért indult a választáson, mert férjét az őrizetbe vétele miatt nem engedték rajthoz állni.

A Vjaszna emberi jogi szervezet szerint Belaruszban jelenleg ezerötszáz embert tartanak fogva politikai okokból – köztük a szervezet néhány képviselőjét is.

Rovatok