Index Vakbarát Hírportál

Ismét feltűnt egy rejtélyes léggömb az Egyesült Államok felett

2023. május 3., szerda 07:26

Az amerikai haderő már napok óta figyelemmel követ egy azokhoz hasonló kémléggömböt, mint amelyek hetekkel ezelőtt tűntek fel az ország fölött.

Mint azt korábban megírtuk, február elején az Egyesült Államok felett több alkalommal is kínai gyártmányú megfigyelőléggömbök tűntek fel. Ezek egyikét meg is semmisítették, miután mintegy nyolc napon keresztül sodródott az amerikai légtérben.

Most az amerikai haderő ismét egy rejtélyes léggömböt észlelt Hawaii szigetének térségében, körülbelül 11 ezer méter magasan.

Az objektum belépett az Egyesült Államok légterébe is, de nem repült el semmilyen kritikus, stratégiai jelentőségű létesítmény felett. Az NBC News-nak nyilatkozó amerikai tisztviselők azt mondták:

egyelőre nem tudják, hogy pontosan milyen léggömbről van szó, vagy hogy kihez tartozik. 

A léggömböt múlt hét pénteken kezdte el megfigyelni az amerikai haderő, akkor három F–22-es repülőgépet is kiküldtek azért, hogy közelebbről azonosíthassák. Egyelőre úgy vélik, hogy az objektum nem jelent veszélyt a légi közlekedésre vagy a nemzetbiztonságra, és azt sem észlelték, hogy bármiféle jeleket küldene.

Az egyik tisztviselő ugyanakkor hozzátette, ha a léggömb megközelíti a szárazföldet, van esély rá, hogy lelövik. A legutóbbi információk szerint azonban nem az Egyesült Államok, hanem Mexikó irányába halad lassan.

Rovatok