Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán hadsereg ismét bevetette a háború egyik legpusztítóbb fegyverét

2023. május 3., szerda 19:28

Villámgyorsan kezdett terjedni az interneten az a friss felvétel, ami a feltételezések szerint azt bizonyítja, hogy az ukrán hadsereg újfent bevetette az UR–77 „Meteorit” nevű fegyverét a Donbaszban.

A videó Ozarianivka falu határában készült. A település Horlivka és Bahmut között, vagyis a frontvonalon helyezkedik el, ahol hetek óta véres harcok dúlnak. Ozarianivka jelenleg orosz megszállás alatt áll, vélhetően az ott állomásozó csapatokat támadták az ukrán erők, akik a videón látható kis csatorna túloldalán állomásoznak.

A felvételen jól kivehető, hogy a „Meteorit” lövedéke hatalmas detonációt okozott – írja a Portfolio.

A fegyver a szovjet korszakból származik, az eszközt legtöbbször aknamentesítésre használják, de képes akár egész épületeket megsemmisíteni egy-egy lövéssel.

A jármű egy hordozórakétával, valamint két, egyenként 90 méter hosszú, úgynevezett nyújtott töltettel van felszerelve. Az arra szerelt robbanóanyagot a távolból egyszerre lehet felrobbantani, és a robbanás lökéshulláma hatástalanítja a közeli aknákat, utat nyitva ezzel a harci járműveknek.

A Tendar információja szerint Ukrajna a háború korábbi szakaszában legalább 13 UR–77-est orozott el az orosz hadseregtől.

Ukrajna kihúzta a gyufát

A detonációt bemutató felvétel azután került nyilvánosságra, hogy a Kreml bejelentette, két drón csapódott be a Kreml épületénél szerda hajnalban.

Az oroszok szerint az ukránok állnak a támadás mögött. Vlagyimir Putyin orosz elnök az akció idején nem tartózkodott az épületben. Moszkva „előre eltervezett terrorcselekményként” és az orosz elnök elleni gyilkossági kísérletként kezeli az akciót, és válaszcsapást helyezett kilátásba.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok