Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünetet kötött az izraeli hadsereg és a Hamász

2023. május 3., szerda 11:46

Egy Izraelben fogva tartott iszlamista halálát követően legalább harminc rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, amire az izraeli hadsereg légitámadással reagált.

Azok után, hogy Khader Adnan palesztin iszlamista izraeli őrizetben életét vesztette 87 napos éhségsztrájkját követően, tűzszünetben állapodtak meg a palesztinok és az izraeliek – tudósít róla többek között az ír közmédia, az RTÉ.

Adnan az első palesztin éhségsztrájkoló, aki az elmúlt harminc évben a tiltakozásnak e formája után életét vesztette Izraelben. Az iszlamistát még május 2-án találták eszméletlenül a cellájában, majd kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. Az iszlamista a tárgyalására várt Izraelben.

Adnan halálát követően a Gázai övezetből rakétákat lőttek ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg légitámadással reagált. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a Hamász terrorszervezet legalább harminc rakétát lőtt ki a keddi nap folyamán, amiből kettő is Sderot nevű városban csapódott be, ahol hárman sebesültek meg, köztük egy külföldi állampolgár, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Az izraeli ellencsapásban – aminek a célpontjai az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint egy palesztin fegyvergyár és kiképzőközpont volt – egy palesztin veszítette életét, utóbbiról már a Gázában működő egészségügyi minisztérium adott ki tájékoztatást.

Ugyanakkor az al-Dzazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozó gázai újságíró, Isszam Adwan azt állítja,

az izraeli hadsereg nem kizárólag katonai támaszpontokat, hanem sűrűn lakott övezeteket is célba vett a támadásai során.

Ugyanakkor a felek az ENSZ, Egyiptom és Katar közvetítésével tűzszünetben állapodtak meg, ami helyi idő szerint szerdán 3 óra 30-kor lépett érvénybe (magyar idő szerint 1 óra 30-kor).

Az al-Dzsazíra információi szerint a tűzszünetre azért került sor, mert a palesztinok szerették volna elkerülni, hogy az izraeli támadások tovább eszkalálják a helyzetet. Ugyanakkor a Hamász, illetve az Iszlamista Dzsihád közös közleménye szerint az éhségsztrájk következtében fogságban meghalt Adnanra adott rakétatámadások adekvát válaszok voltak, de az még csak kezdeti reakció volt.

A lap a Reuterst idézve felidézi, a 45 éves Adnant eddig összesen tizenkét alkalommal tartóztatták le, és nagyjából nyolc évet töltött izraeli börtönökben, leginkább „adminisztratív fogva tartás” keretében – ez lehetőséget ad Izraelnek, hogy vádemelés nélkül akár fél évre is valakit őrizetbe vegyen. Emellett az éhségsztrájkban meghalt iszlamista ügyvédje és orvosa azt állította, az izraeli hatóságok megtagadták az orvosi ellátást Adnantól, csak amikor már késő volt, akkor szállították kórházba.

Annak ellenére, hogy immáron tűzszünet van érvényben, a térségben elég feszült a hangulat már régóta.

A muszlimok számára az egyik legfontosabb vallási esemény, a ramadán idején az izraeli rendőrség agresszívan lépett fel fegyvertelen imádkozókkal szemben, amit utána több rakétaváltás követett. Míg egy palesztin fegyveres a Jordán-völgy északi részén található, egyébként illegálisan létrehozott Hamra izraeli település környékén tüzet nyitott egy izraeli rendszámú autóra, aminek következtében egy húszas éveiben járó nő és az ő 15 éves húga is életét vesztette.

Rovatok