Index Vakbarát Hírportál

Nem tanúsít megbánást a belgrádi iskolában mészárlást rendező fiatal

2023. május 4., csütörtök 05:52

A büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre kell csökkenteni – javasolta rendkívüli sajtótájékoztatóján szerdán Alekszandar Vucsics szerb államfő arra reagálva, hogy egy 13 éves hetedikes tanuló szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban.

Alekszandar Vucsics a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a fiú nem volt bántalmazás célpontja, de kevés barátja volt, és ezért a közelmúltban az iskola egy másik osztályába iratkozott, ahol szintén nem fogadták be. A szerb elnök szerint a fiú tervein látszik, hogy valamilyen számítógépes játékot játszott, ahol mindenkinek több élete van. A fiún az is látszik, hogy nem tanúsít megbánást, sőt úgy gondolja, hogy a közösségi médiában most egyesek szemében hős lehet.

„Hős lett abból a fiúból, akit csúfoltak” – vázolta fel a fiú vélt gondolatait a szerb államfő.

A fiú apja a rendőrségnek azt mondta, van több fegyvere is, mindegyikre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt.

A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni. Alekszandar Vucsics felvetette a kérdést, hogyan járhatott lőtérre egy kiskorú, hogyan vihette el az apja, és hogyan történhetett meg, hogy senki nem tiltotta meg neki a belépést.

Az államfő szerint nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre. A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut, írja az MTI.

A szerb elnök tájékoztatása szerint a 6,65 milliós Szerbiában 766 ezer legális fegyvert tartanak nyilván. A szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdetett.

Rovatok