Index Vakbarát Hírportál

Első nagy pofonjába szaladt bele az új brit miniszterelnök

2023. május 5., péntek 17:50

A nap végére lehet, hogy akár ezer képviselőhelyet is veszít az önkormányzati választásokon a Rishi Sunak vezette Konzervatív Párt, ami a párt történetének egyik legnagyobb veresége lenne – igaz, ez még mindig elmarad az 1995-ös hatalmas zakótól, amikor kétezer pozíciót vesztettek.

Minden év májusának első csütörtökjén tartják a helyi választásokat az Egyesült Királyságban, amikor a választók az önkormányzatok összetételeiről döntenek. Ezúttal közel 8000 képviselői helyről döntöttek összesen 230 önkormányzatban a választók.

Ez volt Rishi Sunak első komolyabb megmérettetése, mióta tavaly átvette Liz Truss kérészéletű miniszterelnöksége után a Downing Streeten található miniszterelnöki rezidencia kulcsait. Ugyanakkor nem lehet túlzottan elégedett pártja teljesítményével, ugyanis

a Konzervatív Párt fontos helyeken vesztette el a többségét.

Nem véletlen, hogy a toryknál senki sem volt túl derűs az eredményeket látva, pedig a cikk írása közben a 230 önkormányzatból összesen 136-ban hirdettek győzteseket. Annak ellenére, hogy reggel még csak nagyon kevés helyen hirdettek győzteseket, Sunak kamerák elé állt, és értékelte pártja teljesítményét. Kicsit szépítve az eredményeket, elmondta, hogy több városban is nagyon jól áll a pártja, emellett kifejtette, ő mit olvasott ki az eddigi eredményekből:

Az üzenet, amit hallok ma este az emberektől, hogy azt akarják tőlünk, hogy az ő prioritásukra összpontosítsunk, és hogy teljesítsük azokat.

Majd kifejtette, szerinte mik ezek a prioritások, amiket egyébként még január 4-én jelentett be: az infláció megfelezése, a gazdasági növekedés felgyorsítása, az államadósság csökkentése, a kórházi várólisták csökkentése és a La Manche-on a jobb élet reményében lélekvesztőkön Nagy-Britanniába bejutni kívánó migráció megállítása.

Súlyos vereségek a jobboldalon

A Konzervatív Párt több olyan városban is elvesztette az önkormányzatban a többségét, amiket már évtizedek óta őt vezettek: ilyen például Plymouth, Stoke-on-Trent, de a Munkáspártnak szintén nagy győzelme, hogy Medwey is pirosba borult.

Ennél kínosabb, hogy voltak olyan régiók, ahol a parlamenti választásokon miniszterek vagy prominens tory politikusok indulnak.

Ez történt például az energiáért felelős miniszter, Grant Shapps körzetében is, Welwyn Hatfieldben, ahol a Munkáspárt győzedelmeskedett, de szintén szimbolikus vereség Windsor és Maidenhead, Theresa May egykori miniszterelnök körzete, ahol egy 22 éves liberális demokratának sikerült legyőznie a Konzervatív Párt helyi vezetőjét.

Miután a Liberális Demokraták átvették a többséget, a párt vezetője, Ed Davey ellátogatott Windsorba, ahol kijelentette: eljött a vég Rishi Sunak számára.

Cikkünk megjelenéséig 469 képviselői helyet vesztettek 136 önkormányzatban, és könnyen lehet, hogy ez a nap végén eléri az ezret is, amikor az utolsó szavazatot is megszámolták.

A vereségért a konzervatívok alapvetően nem Rishi Sunakot okolják, elvégre Johnson és Truss botrányai után elég rossz helyzetben vette át a pártot, ugyanakkor a konzervatív Telegraphnak név nélkül nyilatkozó tory szerint Sunak nem magyarázhatja meg a hatalmas veszteségeket a „tavalyi káosszal”, mivel szerinte azt eleve ő indította el, amikor „hátba szúrta az elmúlt 50 év legsikeresebb tory választási győztest” – utalva Boris Johnsonra.

Óriási munkáspárti és libdem-győzelmek

Mint fentebb említettük, a Munkáspárt több fontos régióban és városban is átvette a hatalmat a toryktól, így nem meglepő, hogy vezetőjük, Keir Starmer elég jó hangulatban értékelte az eredményeket.

A Munkáspártot egyfajta centrista irányba elmozdító pártelnök kijelentette, hogy a legkésőbb 2025 januárjában esedékes parlamenti választáson a Munkáspárt kerül többségbe a Westminsterben, bár a legtöbb elemző szerint ez még nem jelenthető ki egyértelműen, és sokat kell még tenniük Starmeréknek, ha 2010 után vissza akarnak térni a kormányrúdhoz.

A mostani eredmények tükrében a legtöbb szakértő szerint ugyanis

a legvalószínűbb, hogy a Munkáspárt megszerezné a többséget a Westminsterben, azonban egyedül nem lenne meg a többsége.

Mint azt például John Curtice választási szakértő a BBC Radio4 adásában kifejtette, a Konzervatívoknak valóban nagyon rossz estéjük volt, és az ellenzéki pártok sok helyen nyertek, azonban a „zsákmányon” megosztoznak, így a Munkáspártnak még bővítenie kéne szavazóinak a számát, ha a következő parlamenti választáson egyedül akar majd kormányt alakítani. A cikk írása közben a konzervatívok 469 elvesztett helyéből 266-ot szereztek Starmerék, a Liberális Demokraták 152-t gyűjtöttek be, míg az országos szinten törpepártnak számító Zöldek 104-et. 

A mostani választáson a BBC számításai szerint a Munkáspártra a szavazatok összesen 35 százaléka érkezett, míg a Konzervatív Pártra a választók 26 százaléka szavazott – ez egyébként a legnagyobb munkáspárti előny 1997 óta, akkor 11 százalékponttal szereztek többet, mint a toryk.

A Munkáspártnál viszont úgy számolnak, hogy mivel Skóciában Nicola Sturgeon távozásával válságba került a Skót Nemzeti Párt (SNP), ezért az SNP dominanciája előtt a Munkáspárt felségterületének számító Skóciában is több mandátumot tudnak majd szerezni – eddig két esetben fordult elő, hogy úgy lépett kormányra a párt, hogy Skóciában nem ők szerezték meg a többséget.

(Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök 2023. május 4-én Londonban. Fotó: Daniel Leal / AFP)

Rovatok