Index Vakbarát Hírportál

Vulkánkitörés miatt evakuálták 350 település lakóit Guetemalában

2023. május 5., péntek 11:55

Evakuálták a lakosokat és egy utat lezártak csütörtökön Guatemalában, miután reggel kitört a főváros közelében fekvő Fuego vulkán, Közép-Amerika legaktívabb vulkánja – közölték a guatemalai hatóságok.

A katasztrófavédelmi hivatal (CONRED) arra figyelmeztetett, hogy a vulkán oldalán rendkívül forró gáz, víz és törmelék keveréke ömlik lefelé. A közelben lévő 350 falu lakóit evakuálták, de a vulkánkitörés potenciálisan mintegy 130 ezer ember lakóhelyét érintheti.

A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy eddig mintegy 7600 embert befogadó, 13 átmeneti óvóhelyet állítottak fel. A tájékoztatás szerint

a vulkánból hatezer méter magas hamuoszlop lövellt ki, a hamufelhő hét közeli falura hullott.

A 3763 méter magas Fuego vulkán 40 kilométerre délnyugatra található a fővárostól. A 2022 decemberében történt legutóbbi kitörés miatt akkor lezárták Guatemala nemzetközi repülőterét és egy nagy forgalmú utat is. Ezt az utat csütörtök délután biztonsági okokból a hatóságok ismét lezárták.

A guatemalai vulkanológiai intézet főigazgatója, Edwin Rojas azonban csütörtök este már arról tájékoztatott, hogy a vulkán aktivitása csökkent. A Fuego 2018-as kitörésének 215 halálos áldozata volt, és több mint kétszázan eltűntek a katasztrófában – számolt be az MTI.

Rovatok