Index Vakbarát Hírportál

Végzetes lépésre készül a Wagner-vezér, ezt Putyin sem teszi ki az ablakba

2023. május 5., péntek 20:17

Az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy csapatai öt napon belül elhagyják Bahmutot, miután egy halom hulla előtt dühös szónoklatot intézett az orosz döntéshozók ellen.

„A Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk átadni a Bahmut településen kialakított állásokat az orosz védelmi minisztérium egységeinek. A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen pusztulásra vannak ítélve” – jelentette ki Prigozsin pénteken, írja a Telegraph.

A Wagner vezetője csütörtök este egy videóban azt mondta, hogy a csoport a szükséges lőszer csupán 30 százalékával rendelkezik, és közvetlenül Szergej Sojgu védelmi miniszterhez és az orosz fegyveres erők vezérkari főnökéhez fordult segítségért.

Az orosz csapatok 2022 júniusa, vagyis tizenegy hónapja próbálja bevenni a várost, és ez csak az arcvonal egy része. A település elleni küzdelem novembertől vált különösen hevessé, miután az oroszok kivonták erőiket Herszonból, részint ide átcsoportosítva. Az első vonalban hosszú időn keresztül a Wagner csoport kényszertoborzott zsoldosai kapták a főszerepet, emlékeztetett Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az oroszok Bahmutnál alkalmazott módszere már az első és második világháborúban is bevett volt, vagyis hogy záró osztagok vannak a rohamozó csapatok mögött, és aki visszafordul, azt agyonlövik – jegyezte meg.

Súlyos kritikában részesült Moszkva

Prigozsin ennyivel nem érte be, szerinte az, hogy Oroszország a Kreml elleni vélt dróncsapás után ismételten atomfegyverek bevetésére utalt, Moszkvát „bohócnak állítja be”.

„Szóba sem jöhet, hogy nukleáris fegyverekkel válaszoljunk egy dróntámadásra” – jelentette ki.

Oroszországnak prioritásként kell kezelnie, hogy „vezető hatalommá” váljon a pilóta nélküli vadászrepülők fejlesztésben, és „pontosan ugyanilyen drónokkal válaszoljon” egy ilyen jellegű akcióra – hangsúlyozta Prigozsin.

Ádáz csaták dúlnak Bahmutért

A legádázabb csatákat – az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint – Bahmutért és Marjinkáért vívják az ukrajnai fronton. Bahmutot már az év eleje óta védik az ukránok, ennek köszönhetően pedig még mindig nem sikerült teljesen bevenniük a várost az orosz csapatoknak.

Március eleje óta azonban nagyon sokat változott a térkép, két hónap alatt ugyanis az orosz csapatok szinte az egész várost elfoglalták. Ha a március eleji állást nézzük, akkor még csak a külvárosokban zajlottak a csaták.

Aztán jött a nagy fordulat, amikor az orosz csapatok lendületet szereztek, és egészen a város központjáig, a Bahmutka folyóig nyomultak előre. Ekkor azonban több hadiblogger is arról számolt be, hogy az ukrán csapatok taktikai szintű ellentámadásba kezdtek Bahmut városánál. 

Az akcióról néhány videó is készült, amelyeken az látható, hogy a támadást páncélozott gyalogsági harcjárművekkel is támogatják. Az ukrán hadsereg célja az lehet, hogy az oroszokat visszaszorítsák annak az útnak a közeléből, amelyen keresztül még utánpótlást tudnak küldeni Bahmutba.

Az ellentámadás azonban a fejlemények tükrében nem zajlott úgy, ahogyan azt tervezték, ugyanis a háborút folyamatosan figyelő térképen továbbra sem változott a helyzet, a Bahmutka folyóig minden orosz felügyelet alatt állt.

Március 20-án arról is megjelentek hírek, hogy a bahmuti ukrán védelem áttörésére az oroszok változtatnak a taktikán: az orosz hadsereg „tűzfal” taktikával próbálta meg áttörni az ukrán védelmet. Egyes portálok szerint az ukrán harcosok arról számolnak be, hogy az orosz csapatok aktívan alkalmazzák ezt a taktikát.

Nem tudni azonban, hogy ennek vagy a hírek szerint megemelt orosz létszámnak a hatására, de az orosz erők tovább terjeszkedtek a városban. Mindkét oldalon nagy veszteségeket jelentettek, sok hadiblogger húsdarálóként emlegeti a várost. A jelenlegi állás szerint a város nyugati részén kívül mindent az oroszok ellenőriznek.

Az elmúlt napokban egyre több olyan felvétel jelent meg a közösségi oldalakon, amelyeken a felperzselt város látható. Az ukrán védelmi erők erődítményeket építettek, és a mezőket aláaknázták, nehogy az oroszok teljesen elfoglalják a várost. Ennek ellenére az orosz tüzérség még az üres lakóépületeket is támadja.

Anna Maljar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese elmondta, hogy az orosz katonai parancsnokság arra utasította a támadókat, hogy május 9-éig foglalják el Bahmutot.

Valójában ez az oroszok sajátossága, mert szeretik a szimbolikát. Ez egyébként a gyenge pontjuk is, mert kiszámíthatóvá válnak

– mondja Maljar.

Marjinka lehet a következő gócpont

Az ukrán fegyveres erők ugyanakkor nem csak Bahmutra koncentrálnak. Heves harcok dúlnak a Donyeck megyében található Marjinkáért is, ahonnan 2022 novemberében minden civil távozott.

Az alábbi felvételen például az látható, amint a TOS–1A szovjet rakétavető, amely termobar robbanófejek használatára is képes, épp az ukrán állásokat támadja.

A város egyébként, ha a Liveumap adatait vesszük figyelembe, már félig orosz ellenőrzés alatt áll.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok