Index Vakbarát Hírportál

„Nemcsak a demokráciát hozta a világra, hanem egy babát is”

2023. május 5., péntek 19:59

Két héttel a választások előtt szült a thai miniszterelnök-jelölt. Előtte két kormányfő hivatali ideje alatt hozott gyermeket a világra.

A felmérések szerint Paetongtarn Sinavatra a thaiföldi parlamenti választások legnagyobb esélyese. A politikus egészen a múlt hétig videókapcsolat révén kampányolt a szülés előtt.

Paetongtarn családi kapcsolatai kimondottak kalandosak. Édesapja, Thakszin Sinavatra a kétezres években volt kormányfő, annak húga pedig, Jinglak Sinavatra – Paetongtarn nagynénje – volt Thaiföld első női miniszterelnöke 2011 és 2014 között.

A Thaiföldön végigsöprő tüntetéshullám és államcsíny kényszerítette lemondásra, majd a száműzetésben élő bátyjához hasonlóan ő is külföldre menekült, és Szerbiában kapott állampolgárságot.

A családi múlt ellenére Paetongtarn Sinavatra győzelemre számít.

A 36 éves nő a Pheu Thai Párt vezéralakja. A május 14-én esedékes választásokon az esélyesek között előkelő helyet foglal el.

A politikai mozgalmat a Sinavatra család irányítja. Paetongtarn apját, Thakszint 2006-ban szintén puccsal buktatták meg. Dubajban telepedett le, hogy elkerülje a szerinte politikai indíttatású korrupciós vádakat. Távollétében ítélték el – emlékeztetett a Deutsche Welle.

Hét unokám született, amióta külföldön élek. Hazatérek, hogy felneveljem őket

– üzente Thakszin, anélkül, hogy utalt volna visszatérése időpontjára.

A regnáló miniszterelnök csak harmadik

Paetongtarn Sinavatra a közösségi médiában mutatta be az újszülött kisfiút, aki becenevét nagyapja után kapta.

„Sziasztok, a nevem Prutthaszin Szukszavasz, a becenevem pedig Thakszin” – áll a bejegyzésben, amelyben megköszönték a kitartó támogatást, és azt ígérték: néhány nap elteltével, az édesanya felépülése után személyesen is bemutatkoznak.

A közvélemény-kutatások szerint Paetongtarn kényelmesen, csaknem 36 százalékos támogatottsággal vezet legközelebbi riválisa, Pita Limjaroenrat előtt, aki a szavazatok 20 százalékára számíthat. A hivatalban lévő miniszterelnök, Prajut Csan-o-csa a felmérések szerint messze lemaradt, most a harmadik helyen szerepel. A nyugalmazott katonatiszt puccsal ragadta magához a hatalmat, és Jinglak Sinavatra megbuktatása, 2014 óta áll a thai kormány élén.

Miniszterelnökként szültek

A 36 éves thai jelöltnél egy évvel volt idősebb Jacinda Ardern, az új-zélandi kormányfő, amikor világra hozta első gyermekét, egy kislányt. Alig hathetes szülési szabadságra vonult el. A másfél hónapra a helyettese vette át a kabinet irányítását.

A számmisztikának azonban koránt sincs vége.

Jacinda Ardern kislánya 2018. június 21-én jött a világra, ugyanazon a napon, amikor 65 évvel korábban, 1953-ban Benazir Bhutto, Pakisztán kétszeres miniszterelnöke megszületett. Jacinda Ardern és Benazir Bhutto egyaránt 37 évesen szült: a pakisztáni kormányfő 1990. január 25-én hozta a világra lányát, Bahtavar Bhutto Zardarit, aki az elsők között gratulált az új-zélandi miniszterelnöknek.

Congratulations PM @jacindaardern on the birth of your daughter! Reposting this, relevant as ever, “Benazir Bhutto showed you can be a mother and prime minister” https://t.co/QzKrC4GOfu #Pakistan #NewZealand *

— Bakhtawar B-Zardari (@BakhtawarBZ) June 21, 2018

Benazir Bhutto alig több mint egy éve volt hivatalban, míg Jacinda Ardern alig egy éve a szülés időpontjában – emlékeztetett a BBC. Ardern fél évvel a szülés várható időpontja előtt jelentette be terhességét, Bhutto azonban titokban tartotta, hogy gyermeket vár, és orvosa engedélyével gyorsan visszatért a munkába. Kislánya születéséig szinte még miniszterei sem tudtak a várandósságról.

„És akkor, hoppá, váratlanul megtudtuk, hogy nemcsak a demokráciát hozta a világra, hanem egy babát is” – idézte fel később Dzsaved Dzsabbar, a kabinet egyik tagja.

(Borítókép: Paethongtarn Shinawatra, a Pheu Thai párt vezetője beszédet mond 2023. március 24-én a thaiföldi Bangkokban. Fotó: Lauren DeCicca / Getty Images)

Rovatok