Index Vakbarát Hírportál

Hamis videó terjed az interneten a szerbiai iskolai lövöldözésről

2023. május 6., szombat 20:26

Újabb és újabb információk derülnek ki az elmúlt napok szerbiai gyilkosságairól. A horvát Index értesülései szerint hamis videó terjed az interneten a belgrádi általános iskolában történt lövöldözésről. Eközben a Nova beszámolójában arról ír, a mladenovaci gyilkos beismerő vallomást tett szombaton.

Két nap alatt összesen 17 ember halt meg a két szerbiai mészárlásban, és mintegy húsz ember megsebesült.

Az első vérengzés szerdán történt a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, ahol a 13 éves Kosta Kecmanovic apja fegyverével megölte nyolc társát, egy biztonsági őrt, további hat diákot és egy tanárt pedig megsebesített. A mészárlás után a fiatal fiút letartóztatták, és egy pszichiátriai intézetben helyezték el. Nem vonható büntetőjogi felelősségre, ugyanis a fiú csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők.

Csütörtökön este a Belgrádtól nem messze fekvő Mladenovac közelében történt a második mészárlás, ahol a 21 éves Uros Blazsics két faluban egy automata fegyverrel nyolc embert megölt, 14-et megsebesített. Bratislav Gasics szerb belügyminiszter terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető ellen elfogatóparancsot adtak ki, a rendőrség lezárta a területet, ahol a 21 éves férfi rejtőzködött. A keresés helikopterekkel és hőkamerákkal zajlott.

A férfit Kragujevac közelében fogták el, jelenleg is rendőrségi őrizetben van, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. 

Hamis videó terjed az interneten

A horvát Index percről percre frissülő cikkben követi a két gyilkossággal kapcsolatos eseményeket. Írásukból kiderült, a Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a közösségi médiában hamis videó terjed a belgrádi általános iskolánál történt lövöldözésről. A belügyminisztérium közleményében leszögezte, intenzíven dolgoznak annak érdekében, hogy a hamis videót közzétevő személyt azonosítsák és megtalálják.

Danica Grujicsics szerb egészségügyi miniszter friss információkat közölt a két vérengzésben megsebesültek egészségi állapotáról. Mint mondta, a Vladislav Ribnikar iskola tanárát és diákját hétfőn megműtik, a Mladenovac melletti lövöldözésben lelőtt fiatalembert pedig hazaengedik. Azt is elmondta, hogy egyes sebesültek egészségi állapota kritikus.

Három sérült állapota is nagyon kritikus. Életveszélyben van a 2005-ös születésű M. A., akinek kiterjedt hasi sérülései vannak, S. J., akinek gerincsérülése van, és egy tirsovai lány, akinek súlyos agykárosodása van

– fogalmazott Grujicsics, aki szerint a tirsovai lány állapota a leginkább aggasztó, egyelőre nem tudni, mi lesz vele.

A portál szerint a mladenovaci vérengző taxival próbált elmenekülni a tett helyszínéről. A sofőr barátja arról mesélt, Blazsics bombával fenyegette meg a taxist, hogy menekítse ki. Azonban amint elhagyta a Kragujevac melletti falut, a taxis elment, és mindent jelentett a rendőrségnek.

A mladenovaci gyilkos mindent bevallott

A Mladenovac melletti Dubonából származó, 21 éves férfit ma kihallgatták a smederevói főügyészségen. A Nova.rs portál értesülései szerint elismerte, hogy automata puskával és pisztollyal lőtte az embereket. Mint mondta, az volt a célja, hogy megfélemlítse őket. 

A meghallgatást követően az ügyészség a férfi őrizetbe vételére javaslatot tett, amelyet a smederevói Legfelsőbb Bíróság bírája elfogadott, elrendelte Uros Blazsics letartóztatását, ugyanis „egyes körülmények arra utalnak, hogy a gyanúsított a nyomozás alatt álló tanúk befolyásolásával beavatkozik az eljárásba, majd különleges körülmények fennállása miatt megismétli a bűncselekményt”.

Rovatok