Index Vakbarát Hírportál

Véget vet politikai karrierjének Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa

2023. május 7., vasárnap 15:07

A volt belga miniszterelnök és jelenlegi európai parlamenti képviselő, Guy Verhofstadt jövőre befejezi aktív politikai pályafutását.

A L’Echo azon kérdésére, hogy részt kíván-e venni a 2024-es választásokon, a következőt válaszolta a belga politikus:

Nem fogok újabb mandátumra pályázni, és nem indulok semmilyen pozícióért sem.

Hozzátette, hogy abban az esetben tenne kivételt, ha páneurópai listákról lenne szó, ekkor ugyanis felhasználhatná az Európában, többek között a közösségi oldalakon szerzett hírnevét. „Egy álmom válna ezzel valóra, hiszen 20 éve küzdök azért, hogy ezek a listák végre teret nyerjenek” – mondta Verhofstadt.

Az elképzelés, hogy az Európai Parlament egyes képviselőit a 27 tagállam közös választókerületében válasszák meg, egyelőre vágyálom, ezért a volt miniszterelnök az utolsó tizenkét hónapját Brüsszelben és Strasbourgban tölti – írja a Le Soir.

A lap azt is hozzáteszi, hogy Philippe Lamberts, a Zöldek társelnöke jövőre nem indul semmilyen választási listán, legyen az regionális, szövetségi vagy európai. Harmadik mandátuma tehát az utolsó lesz.

Orbán egyik legnagyobb európai kritikusa

Guy Verhofstadt számtalan alkalommal fogalmazott meg éles kritikát a magyar miniszterelnökkel szemben. A Pegasus-botrány idején azt írta, „növekszik egy diktatúra az Európai Unión belül”, miután kiderült, hogy Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert figyeltek meg az NSO izraeli cég kémszoftverével.

Tavaly novemberi tweetjében azt sürgette, hogy Orbán Viktor és Magyarország hagyja el az Európai Uniót, az ország helyére pedig Ukrajna lépjen be Volodimir Zelenszkij elnök vezetésével. Egy hónappal később hazaárulónak nevezte a kormányfőt, miután Orbán egy interjúban úgy vélekedett: 

fennáll a veszélye annak, hogy a háború még hosszú ideig, akár évtizedekig is eltart, ez azonban csak Amerikán múlik, hiszen a konfliktus addig tart, amíg pénzzel és fegyverekkel támogatják Ukrajnát.

Volt azonban olyan is, amikor Orbánnak akart üzenni, de tévedésből a Magyar Kétfarkú Kutya Párt plakátját nevezte felháborítónakVerhofstadt a bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány az Európai Unió ellen agitál ezeken a plakátokon, melyek azt állítják, hogy az uniós szankciók tönkreteszik a magyar gazdaságot. 

Rovatok