Index Vakbarát Hírportál

Elemzés: meglépte a Kreml a szükséges rosszat, de Prigozsint bármikor eltiporhatják

2023. május 7., vasárnap 18:24

Szombat este váratlan üzenetet kapott Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, ugyanis az orosz vezetés biztosítja számára a szükséges fegyvereket és lőszereket, egy elemzés szerint azonban valószínűleg nem ezzel sikerült a Kremlnek elérnie, hogy a wagneriták ne vonuljanak ki a frontról.

Elképesztő fordulatok játszódtak le a bahmuti fronton az utóbbi napokban. Az egész Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetőjének meghökkentő kijelentésével kezdődött, aki bejelentette, hogy csapatai pár napon belül elhagyják Bahmutot, miután egy halom hulla előtt dühös szónoklatot intézett az orosz döntéshozók ellen.

A Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk átadni a Bahmut településen kialakított állásokat az orosz védelmi minisztérium egységeinek. A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen pusztulásra vannak ítélve

– fogalmazott Prigozsin.

Csütörtöki videójában a Wagner-vezér azt mondta, csapatai a szükséges lőszer csupán 30 százalékával rendelkeznek, ezért  közvetlenül Szergej Sojgu védelmi miniszterhez és az orosz fegyveres erők vezérkari főnökéhez fordult segítségért.

Kiszivárgott amerikai dokumentumok szerint az orosz katonai vezetés nehezen jön ki Prigozsinnal, aki Vlagyimir Putyintól remélt segítséget ez ügyben. Kirohanásai viszont sokáig arra utaltak, hogy kérései nem hallgattattak meg, ezért dönthetett úgy, hogy utolsó esélyként Bahmut feladásával fenyegeti meg a Kremlt.

A Wagner végül marad Bahmutban

Jevgenyij Prigozsin vasárnap már arról beszélt,  az általa vezetett Wagner-zsoldoscsoport váratlanul ígéretet kapott arra, hogy nagy mennyiségben lőszert és fegyvert kapnak rövid időn belül a harcok folytatásához.

Szombat este kaptunk egy parancsot, amelyből ha a titkos információkat kivesszük, a lényeg a következő: Ígéretet kaptunk, hogy annyi lőszerrel és fegyverrel látnak el minket, amennyire csak szükségünk van az akció folytatásához. Megesküszünk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a sikerért, cserébe úgy cselekedhetünk Bahmutban, ahogy csak jónak látjuk, és megkapjuk Szurovikint (Szergej Szurovikin az ukrajnai hadművelet tábornoka – a szerk.), aki minden szükséges döntést meg fog hozni a fronton

– fogalmazott Prigozsin.

Nem hagyta magát megzsarolni a Kreml

A Country Politics Telegram-csatorna hosszasan elemezte, Prigozsin kijelentése mit is jelent pontosan. Mint azt a Strana ukrán portál szemléje írja, a Kreml gyorsan le tudta verni Prigozsin lázadását, a zsoldoscsoport vezetője azonban így sem érte el fő célját, nevezetesen Szergej Sojgu leváltását.

A Telegram-csatorna meglátása szerint az orosz katonai vezetés nem hagyta magát megzsarolni, hanem inkább bevonta a játékba Kadirovot, aki önként vállalta a pozíciók átvételét Bahmutnál, emellett pedig éles kritikát fogalmazott meg Prigozsinnal szemben, amiért „gyakorlatilag elmenekült a csatatérről”.

Sért engem, hogy a testvérem így viselkedik. Vlagyimir Putyin tett mindannyiunkat emberré, ezért tartozunk neki az életünkkel

– mondta a csecsen vezető.

Megvan az erőnk ahhoz, hogy bárkit lecseréljünk, akinek az idegei nem bírják... Zsenya, amíg nem foglaljuk el az összes állást, addig védekezni fogsz. Amikor pedig támadni kezdünk, akkor majd mi határozzuk meg, hogy hova mész legközelebb

– tette hozzá Kadirov, aki felszólította a wagneritákat, csatlakozzanak az Ahmat zászlóaljhoz, ugyanis a „mostaninál jobb feltételeket” ígér nekik.

Mit jelent ez?

Az elemzés szerint Prigozsin kilátásai nem voltak túl fényesek, ugyanis az orosz parancsnokság lejáratásával és a pozícióik feladásával az orosz vezetés szemszögéből úgy tűnhet, árulást követett el, amiért régen minden további nélkül felakasztották volna.

Ma már más időket élünk, de valószínű, hogy az orosz állam megtalálta volna a módját annak, hogy Prigozsint eltiporják, ha valóban elhagyta volna a frontot. Annál is inkább, mivel ez a botrány kihatással lehet az orosz hadsereg fegyelmére. Elvégre ha Prigozsin „parancsnoki intrikára” és „fegyver-, illetve lőszeréhségre” hivatkozva egyszerűen elsétálhat a frontról, akkor miért ne tehetnék ezt meg az orosz hadsereg katonái is, akik sokszor rosszabb körülmények között harcolnak, mint a Wagner zsoldosai – vetődik fel a kérdés az elemzésben.

Összegzésként arról ír a Country Politics, hogy ha Prigozsin valóban kivonult volna Bahmutból, annak súlyos következményei lettek volna. Vélhetően jobbnak látta, ha marad, hiszen problémáinak egyik része, nevezetesen a fegyver és lőszerhiány megoldódott.

(Borítókép: Ukrán katonák Bahmutnál. Fotó: Madeleine Kelly / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok