Index Vakbarát Hírportál

Putyin egyetlen ütőkártyája mára üres fenyegetés lett

2023. május 9., kedd 14:15

A Telegraf ukrán lap Andrij Juszovval, az ukrán védelmi hírszerzés képviselőjével készített terjedelmes interjút, amelyben többek között szó esett arról, ki válthatja le Vlagyimir Putyint, lehetnek-e testdublőrei az orosz elnöknek, illetve hogy kell-e még tartani Oroszország nukleáris fenyegetésétől.

Mint a Telegraf is írja, a nyugati médiából származó információk szerint Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója, Nyikolaj Platonovics Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára és Jurij Kovalcsuk orosz milliárdos üzletember lehetett az, aki az invázió megindítására ösztönözte Vlagyimir Putyint. 

Andrij Juszov meglátása szerint azonban nem lehet választ adni arra, van-e olyan ember, aki rá tudná venni az orosz elnököt arra, hogy befejezze az ukrajnai harcokat. Meglátása szerint számtalan forgatókönyv van a háború végére, azonban egyikben sem lesz Putyin hatalmon.

Globálisan nézve Oroszország már elvesztette ezt a szégyenletes háborút, mert egyetlen célját sem érte el, ellenkezőleg. Negatív eredményeket ért el minden területen, legyen az katonai, gazdasági, politikai vagy arculati

– mondta a képviselő, aki arról beszélt: Ukrajna már sejti, ki vezetheti majd ezt a folyamatot (Putyin leváltását), de nem akarja elárulni, nehogy ezzel is segítse az „orosz elnyomó gépezetet”.

Ki válthatja le Putyint?

A Telegraf felvetése szerint az egyik ilyen személy Jevgenyij Prigozsin lehet. Juszov úgy látja, Prigozsin nem a „saját nevében nyilatkozik”, ugyanis a jelenlegi orosz vezetéssel szemben az ilyen könnyelmű magatartás problematikus lenne, azonban vélhetően azért teszi ezeket a kijelentéseket, hogy „bebiztosítsa magát a háború utáni valóságban”.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna milyen garanciákat tud nyújtani az orosz elit azon tagjainak, akik hajlandók velük együttműködni, Juszkov azt mondta:

Ez egy érdekes és összetett kérdés, amit nem tudok részletesen kifejteni. Az azonban világos, hogy Oroszország – nem mint a jelenlegi rezsim, hanem mint állam – többek között kártalanítja Ukrajnát az okozott károk miatt. Továbbá mindazokat, akik finanszírozták az agressziót, bíróság elé fogjuk állítani.

Lehetnek Putyinnak testdublőrei?

Reagált azokra a pletykákra is, miszerint Vlagyimir Putyin testdublőröket használhat egyes nyilvános megjelenései alkalmával. Mint mondta, ezek összeesküvés-elméletek, amelyekről nem lehet tudni biztosan, hogy igazak-e, vagy sem, de néhány tény arra mutat, hogy lehet bennük igazság. „Nemzetközi téren – európai és amerikai viszonylatban – ezt reális forgatókönyvnek tekintik” – tette hozzá.

Még ha nem is a közvetlen jelekre hagyatkozunk, vannak konkrét információk arról, hogy biztosan vannak dublőrei. Az egyik még a legközelebbi kollégáival és beosztottjaival is egy több méter hosszú asztalnál tárgyal, a másik pedig Mariupol utcáin sétálgat az emberek között

– mutat rá Juszov.

Putyin állítólagos betegségeiről elmondta: „Putyin számára rendelkezésre áll az orvostudomány minden fejlett vívmánya ahhoz, hogy elrejtse betegségének jeleit”.

Az oroszok nukleáris fenyegetésétől „már régóta nem fél senki”

Az interjúban kitértek Oroszország utolsó ütőkártyájára, a nukleáris fenyegetésre, amelyet Vlagyimir Putyin előszeretettel alkalmazott korábban, amikor úgy érezte, szorul a nyaka körül a hurok. Juszov úgy látja, „legtöbbször a pánikkeltés érdekében fenyegetőzött ezzel az Orosz Föderáció, ettől azonban már régóta nem fél senki”.

Azonban ha Oroszország mégis ehhez az eszközhöz nyúlna, számtalan kérdés merülne fel.

Megoldanak-e bármilyen védekező jellegű kérdést? Nem, semmi sem fog megváltozni. Megtörik az ukránok ellenállási akaratát? Nem! Megrendül az ukránbarát Putyin-ellenes koalíció? Nem, ellenkezőleg, meg fog erősödni. Úgy gondolom, hogy ez a zsarolás mint módszer nem működhet

– vélekedett Juszov.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok