Index Vakbarát Hírportál

Zászlórúddal ütötték a szélsőjobbosok a volt román miniszterelnököt

2023. május 10., szerda 13:44

Csendőrökkel dulakodtak, és több érkező képviselőt megpróbáltak megfélemlíteni a román képviselőház bejáratánál szerdán a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai, akiket George Simion pártelnök hívott tüntetni a parlament elé „Románia gyermekeinek” védelmében.

Az épület előtti járműforgalmat megbénító mintegy háromszáz tüntető a csendőrkordonnal dulakodva megpróbált behatolni a parlament épületébe. Több érkező képviselő − köztük Ludovic Orban volt miniszterelnök és Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője − azt állította, hogy a tüntetők leköpdösték, sértegették, illetve fenyegették őket − közölte az MTI. 

A digi24.ro hírportál beszámolója szerint szerda reggel az AUR parlamenti képviselői is a tüntetők között voltak. George Simion pártelnök a kerítésre kapaszkodva kiabálta, hogy joguk van tiltakozni, amikor „igazságtalan törvényeket próbálnak elfogadni”, de a csendőrök végül leszedték a kerítésről.

Szerencséjük, hogy (a tüntetők) otthon hagyták a késeiket

− mondta Darius Pop, az AUR Máramaros megyei képviselője a Digi24 szerint.

A csendőrség előállított több tüntetőt, akik Ludovic Orbant leköpték, és zászlórúddal bántalmazták.

Az AUR ifjúsági szervezetének vezetőjét a kormányőrség nem engedte be az épületbe, miután a biztonsági átvilágítás során négy, pisztolygolyónak látszó fémtárgyat találtak nála. Az AUR szerint a hölgy egy lőgyakorlat után „emlékbe” vette magához a négy „veszélytelen, kilőtt töltényt”.

Az AUR a parlament ülésén is botrányt keltett: a párt képviselői a szószék elé állva próbálták megakadályozni, hogy a plenáris ülésen napirendre tűzzék az általuk kifogásolt gyermekvédelmi jogszabály tervezetét.

Az AUR szerint ugyanis a családügyi minisztérium nem megakadályozni próbálja, hogy a nincstelen családok gyermekei állami gondozásba kerüljenek, hanem éppenséggel ki akarja szakítani őket a családjukból, és − a nyugati gyermekvédelmi hatóságok intézkedéseire hivatkozva – azzal riogatja híveit, hogy a „szegényektől el fogják venni a gyermekeket, és eladják őket”.

A bukaresti kormány januárban fogadta el és terjesztette a parlament elé a nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatását és a korai iskolaelhagyás, a „család és a gyermek elválasztásának” megelőzését célzó, országos gyermekfigyelő rendszer létrehozásáról rendelkező törvény tervezetét. A tervezet általános vitáját az AUR tiltakozása ellenére a képviselőház lezárta, és a törvényt végszavazásra terjesztette.

Rovatok