Index Vakbarát Hírportál

A koraszülöttek ellátásának javítását szorgalmazza az ENSZ

2023. május 10., szerda 07:50

A koraszülöttek ellátásának javítását szorgalmazza az ENSZ, felhívva a figyelmet arra, hogy a világon minden tizedik gyerek korábban születik a kelleténél, és a koraszülöttek közül majdnem minden tizenharmadik hal meg a születéskor.

A Genfben szerdán közzétett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Anyai, Újszülött- és Gyermekegészségügyi Partnerség (PMNCH) által közösen készített dokumentum szerint 2010 és 2020 között 152 millió koraszülött gyerek jött a világra. Az ENSZ azokat a gyerekeket tekinti koraszülöttnek, akik a várandósság 37. hete előtt születnek meg − közölte az MTI. 

A jelentés szerint a koraszülöttek túlélési esélyeit meghatározza, hogy hol jönnek a világra. A magas jövedelmű országokban 10-ből kilenc koraszülött túléli a szülést, még akkor is, ha akár csak 28 hétig volt az anyaméhben, míg

AZ ALACSONY JÖVEDELMŰ ORSZÁGOKBAN CSAK TÍZBŐL EGY KORASZÜLÖTT MARAD ÉLETBEN.

A koraszülések kétharmadát Dél-Ázsiában és Afrikában jegyezték fel, és a csecsemőhalálozás kockázata is ezekben a térségekben a legmagasabb.

Az ENSZ kiemeli, hogy a koraszülöttek akár életre szóló egészségi problémákkal is küzdhetnek, még akkor is, ha életben maradnak, mert a fogyatékosság és fejlődési elmaradások esélye az ő esetükben magasabb, mint azoknál a gyerekeknél, akik 40 hét várandósság után születtek meg.

A koraszületések okát a jelentés a konfliktusokban, a klímaváltozásban és a környezetszennyezésben látja. 2020-ban a 13,2 millió koraszülésből hatmillió a légszennyezettség miatt történt – mutat rá a dokumentum. Nagyobb a kockázat abban az esetben is, ha az anya tinédzserkorú lány.

A szervezetek arra szólították fel a világ kormányait, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a koraszülések veszélyére, és fordítsanak több pénzt a várandós anyák ellátására. A jelentést szerző három szervezet azt is szorgalmazza, hogy minden nőnek legyen hozzáférése szexuális és reproduktív egészségügyi ellátáshoz, ha kell, családtervezési eszközökhöz és megfelelő ellátáshoz a várandósság és a szülés idején.

Rovatok