Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktornak új szövetségeseket kell keresnie?

2023. május 11., csütörtök 12:25 | aznap frissítve

A magyar miniszterelnöknek számos országgal megromlott a viszonya az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. Az amerikai The Hill sorra vette, hogy milyen szövetségesei maradhatnak Orbán Viktornak abban az esetben, ha továbbra is Oroszországot támogatja.

Magyarország 2010 óta ápol szoros kapcsolatot Oroszországgal, emellett nem támogatta az Moszkva elleni szankciókat, és rendszeresen ad háború ellenes hangot a médiában – közölte a The Hill. Az amerikai lap szerint Orbán Viktor háborús politikája komoly törést okozott Magyarország kapcsolataiban, különösen Csehország, Szlovákia és Lengyelország viszonylatában. 

Felidézték, hogy Orbán Viktornak 2022-ben annyira megromlott a kapcsolata a V4-ekkel, hogy lefújták a védelmi miniszterek találkozóját. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig nemrég úgy fogalmazott, hogy „Lengyelország és Magyarország útjai különváltak”. 

A háború befejeztével szüksége lesz Magyarországnak az új kapcsolatokra

Mivel Magyarország továbbra is függ az uniótól, így a leglogikusabb megoldás az lenne, ha Orbán Viktor más jobboldali vezetőkkel kötne szövetségeket az EU-n belül – írják. További lehetőségként említik, hogy a magyar miniszterelnök a közel-keleti és az ázsiai partnerek felé nyitna, amivel új kihívások elé állítaná a Nyugatot. 

A LEGVALÓSZÍNŰBB PARTNEREKNEK TÖRÖKORSZÁGOT ÉS KÍNÁT LÁTJÁK, AMELYEKKEL AZ UTÓBBI IDŐBEN EGYRE JOBB KAPCSOLATOT ÁPOL A KORMÁNY.

Orbán Viktor nemrég úgy fogalmazott, hogy „a magyar gazdaságpolitikának majd nagyon sokat kell gondolkodnia azon, hogy milyen típusú kapcsolatrendszert tud egyáltalán létrehozni és fönntartani Oroszországgal a következő tíz-tizenöt évben”.

Az amerikai lap ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: helyrehozhatatlan károkat is okozhat az ország kapcsolataiban, ha a magyar miniszterelnök tovább folytatja az „oroszbarátnak” vélt politikáját.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok