Index Vakbarát Hírportál

Özönlenek az illegális bevándorlók az Egyesült Államokba

2023. május 11., csütörtök 07:40

Azután sem lesznek nyitva az Egyesült Államok határai, hogy csütörtökön éjfélkor hatályát veszíti a kitoloncolásról szóló korábbi jogszabály – ígérte rendkívüli sajtótájékoztatón a belbiztonsági miniszter, Alejandro Mayorkas szerdán. Ennek ellenére az utóbbi napokban rengeteg illegális bevándorló érkezett az ország határaira, és Joe Biden amerikai elnök is elismerte, hogy egy ideig kaotikus lesz a helyzet.

Az úgynevezett 42-es rendelkezés egy bírósági rendelet miatt veszíti érvényét, ami azt jelenti, hogy csütörtök éjféltől kezdve az illegális bevándorlókat nem tudják kiutasítani járványügyi okok miatt (mindezt az elmúlt két évben az esetek több mint harmadára alkalmazták). A jogszabályt 2020 márciusában Donald Trump elnöksége idején, a koronavírus-járvány kezdetén hozták.

Alejandro Mayorkas úgy fogalmazott, hogy a kormány erőfeszítései hatékonyak lesznek az illegális bevándorlók számának mérséklésében, de ehhez idő kell. Hozzátette azt is, hogy a szövetségi törvényhozást terheli a felelősség a bevándorlási rendszer hiányosságaiért. Felszólította a törvényhozókat, hogy fogadják el a kormány javaslatát a bevándorlás kezeléséről, és biztosítsanak több anyagi forrást a helyzet kezelésére.

A miniszter kiemelte, hogy

a 42-es rendelkezés megszűnése nem a határ megnyitásának jele, sőt inkább még keményebb következményekkel jár azok számára, akik illegálisan lépik át a határt.

A miniszter arra is utalt, hogy ezt követően a 8-as rendelkezés lesz alkalmazandó a törvénytelenül érkezőkkel szemben. A következmények között említette, hogy az, aki előzetes regisztráció nélkül jelenik meg az Egyesült Államok határán, öt évre elveszíti jogosultságát arra, hogy menedékkérelmet nyújtson be az Egyesült Államokban. Hozzátette, hogy a Biden-adminisztráció minden elődjénél több legális migrációs csatornát nyitott meg.

Az igazságügyi minisztérium szerdán kiadott egy dokumentumot a csütörtökön érvénybe lépő változásokról, amelyek többek között az Egyesült Államok határára érkezőkre vonatkozó menedékszabályok szigorításáról szólnak.

A szigorítás a dokumentum szerint azokra vonatkozik majd, akik anélkül lépik át a határt, hogy előzőleg egy internetes alkalmazáson keresztül kérelmezték volna a menedékjogot, vagy már az országban védelmet kértek volna.

Rekordszinten az illegális határátlépések száma

A szövetségi határvédelem adatai szerint hétfőn és kedden is meghaladta a 10 ezret azok száma, akiket a hatóságok a mexikói határszakaszon feltartóztattak és regisztráltak, ami minden idők legmagasabb napi migrációs adata. A helyszíni felvételek alapján tömegek várakoznak belépésre a zöldhatár mexikói oldalán, a legtöbben El Paso és Brownsville térségében, a Rio Grande völgyében.

A szerda reggeli hivatalos adatok szerint 28 ezren voltak a határőrség őrizetében a déli határszakaszon, és mintegy 155 ezer ember vár arra közvetlenül a határ mexikói oldalán, hogy lejárjon a 42-es rendelkezés hatálya, és útnak induljon az Egyesült Államokba.

Az amerikai védelmi minisztérium még a múlt héten hozzájárult ahhoz, hogy 90 napra 1500 katonát küldjön a határra kisegítő feladatok végzésére. Közülük szerdán 550-en érkeztek meg a közel 2000 kilométer hosszú amerikai–mexikói határszakaszra.

Joe Biden szerint egy ideig kaotikus lesz a helyzet

Greg Abbott, Texas kormányzója élesen bírálta a szövetségi kormány intézkedéseit, amelyeket elégtelennek nevezett, és a drasztikusan növekedő migrációs számok miatt a nemzeti gárda különleges egységét rendelte ki a határ közvetlen védelmére.

Joe Biden elnök kedden egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a helyzet „egy ideig kaotikus lesz”, ugyanakkor kiemelte, hogy kormánya a jövőben migrációs központokat állít fel latin-amerikai országokban, ahol a bevándorlók útnak indulás, illetve az amerikai határhoz való eljutás nélkül elindíthatják a hivatalos eljárást.

(Borítókép: Bevándorlók sétálnak, miután leszálltak egy tehervonatról az amerikai–mexikói határ felé tartva 2023. május 10-én. Fotó: John Moore / Getty Images)

Rovatok