Index Vakbarát Hírportál

Visszalépett a választástól a török elnök riválisa

2023. május 11., csütörtök 20:34

Muharrem Ince török elnökjelölt közölte, hogy rágalmakra és heves bírálatokra hivatkozva visszalép a vasárnapi választástól.

Ince egyike volt az elnökválasztás négy jelöltjének, de mivel a felmérések szerint a szavazatok körülbelül 2 százalékát kaphatta volna, így az 59 éves férfi soha nem számított igazi esélyesnek − írta meg a Middle East Eye

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Ince elmondta, hogy azon rágalomhadjárat miatt döntött a visszalépés mellett, amely hamis képeket használt fel arról, hogy viszonya van nőkkel, és korruptnak és gazdagnak állította be. A neve továbbra is szerepel majd a szavazólapokon, mivel azokat már kinyomtatták.

Visszavonom a jelöltségemet. Ezt a hazámért teszem

− mondta Ince. 

Ince elmondta, hogy visszalépésének az is oka, hogy a közös ellenzéki Hatok Táblája koalíció ne őt okolja, ha jelöltjük, Kemal Kilicdaroglu veszít.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint Kilicdaroglu néhány százalékponttal megelőzte Recep Tayyip Erdogan elnököt, de kicsivel elmaradt az első fordulóban a győzelemhez szükséges 50 százalékos többségtől.

Már az első fordulóban legyőzhetik Erdogant

Bár Ince visszalépése után nem támogatott egyetlen jelöltet sem, visszalépése megnöveli Kilicdaroglu első fordulós győzelmének esélyét. Kilicdaroglu a visszalépésre reagálva felkérte Ince-t, hogy csatlakozzon koalíciójához.

A felhívásom továbbra is áll. Tegyük félre a régi sérelmeket. Üdvözöljük Ince urat Törökország asztalánál

− írta Kilicdaroglu egy tweetben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök eközben azt mondta, hogy „szomorú” Ince visszalépése miatt.

A Konda közvélemény-kutató május 6–7-én, Ince visszalépése előtt végzett felmérése szerint Erdogan támogatottsága 43,7 százalékon, Kilicdaroglu pedig 49,3 százalékon állt az első fordulóban, ami azt sugallta, hogy a két jelölt jut május 28-án a második fordulóba. 

A felmérés szerint a jelölt szavazóinak többsége hajlik arra, hogy a második fordulóban Kilicdaroglura szavazzon.

Ince visszalépésével megnőtt a lehetősége annak, hogy Kemal Kilicdaroglu nyerjen. Nem lennék meglepve, ha 51 százalékot kapna

− mondta Bekir Agirdir, a Konda menedzsere a T24 hírportálnak nyilatkozva a bejelentés után.

Rovatok