Index Vakbarát Hírportál

Még mindig életveszélyes állapotban van a belgrádi lövöldözésben megsérült kislány

2023. május 12., péntek 21:03

Már több mint egy hete küzdenek az orvosok annak a sérült lánynak az életéért, aki a belgrádi iskolai lövöldözésben sebesült meg.

A tirsovai gyermekklinika aneszteziológus főorvosa, dr. Dusica Simic szerint a kislány azért van kritikus állapotban, mert a belgrádi ámokfutás óta nem sikerült eltávolítaniuk egy lövedéket a fejéből – közölte a szerb novosti.rs

Azt is leírták, hogy a sürgősségi központban kilenc páciens van, akik közül hárman a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolából, hatan pedig a második mészárlás helyszínéről, Mladenovacból érkeztek. 

A sürgősségi központ három páciense még mindig súlyos állapotban van. 

Két nap alatt 17 ember halt meg Szerbiában

Mint írtuk, két nap alatt összesen 17 ember halt meg a két szerbiai mészárlásban, és mintegy húsz ember megsebesült.

Az első vérengzés május 3-án történt a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, ahol a 13 éves Kosta Kecmanovic apja fegyverével megölte nyolc társát, egy biztonsági őrt, további hat diákot és egy tanárt pedig megsebesített.

A mészárlás után a fiatal fiút letartóztatták, és egy pszichiátriai intézetben helyezték el. Nem vonható büntetőjogi felelősségre, ugyanis csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők.

Május 4-én este a Belgrádtól nem messze fekvő Mladenovac közelében történt a második mészárlás, ahol a 21 éves Uros Blazsics két faluban egy automata fegyverrel nyolc embert megölt, 14-et megsebesített. Bratislav Gasics szerb belügyminiszter terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető ellen elfogatóparancsot adtak ki, a rendőrség lezárta a területet, ahol a 21 éves férfi rejtőzködött. A keresés helikopterekkel és hőkamerákkal zajlott.

Továbbképzést tartanak az orvosoknak Szerbiában

A novosti.rs arról is beszámolt, hogy Tirsovában olyan orvosoknak tartanak képzést, akiknek nincs gyakorlatuk a gyermekek ellátásában. Szerbiában mindössze 50 gyermekaneszteziológus dolgozik. 

Simic főorvos kiemelte, hogy az ilyen szakorvosok képzése nagyon fontos, hiszen a gyermekek intenzív kezelése, újraélesztése teljesen más, mint a felnőtteké, és a továbbképzések nélkül súlyos hibákat követhetnének el.

(Borítókép: Mentők és rendőrök Belgrádban, miután egy hetedikes diák tüzet nyitott egy iskolában 2023. május 3-án. Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok