Index Vakbarát Hírportál

Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

2023. május 12., péntek 20:50

Egy bőrgyógyász tapasztalata és egy egészen különleges mikroszkóp segített a parányi melanóma azonosításában. Ha nem fedezik fel idejekorán, végzetes burjánzásnak indulhatott volna.

Amikor Christy Staats 2021-ben felkereste a bőrgyógyászt a jobb szeme alatt parázsló vörös folt miatt, arra számított, hogy kioktatják a naptej használatáról. Alexander Witkowski, az Oregoni Egyetem szakorvosa azonban megnyugtatta, hogy a folt nem okoz gondot, viszont egy másik, kisebb anyajegy felkeltette a figyelmét. Ez csupán 0,65 milliméter átmérőjű volt, körülbelül akkora, mint egy tűhegy. A pigmentáció azonban némileg eltért a normál anyajegyektől, ezért a bőrgyógyász mikroszkópon vizsgálta meg tüzetesen a sejteket. Abnormálisakat is talált köztük, ezért tájékoztatta páciensét, hogy az az elváltozás rákos.

A további vizsgálatok megerősítették, hogy Staats anyajegye melanóma, egy veszélyes bőrrák.

Mivel az orvos korán felfigyelt az elváltozásra, eltávolította burjánzása előtt. Diagnózisára felfigyelt a Guinness, amely a rekordok könyvében ismerte el, hogy Witkowski és kutatócsoportja azonosította a legkisebb bőrrákos foltot.

Alexander Witkowski, an Oregon dermatologist, found a 0.65 millimeter mole – the world's smallest skin cancer spot – under Christy Staats's eye. https://t.co/arBHSJJqs3

— The Washington Post (@washingtonpost) May 9, 2023

„Szeretnénk megosztani ezt a tudást a következő nemzedékkel, annál is inkább, mert az egészségügynek ez a területe jó irányba kezd megváltozni” – nyilatkozta a 36 éves Witkowski a Washington Postnak.

Ez tényleg a legkisebb bőrrákos folt – erősítette meg a Guinness-rekordok szóvivője. Witkowski úgy tudja, hogy a korábbi legkisebb diagnosztizált folt 0,9 milliméter átmérőjű volt, azt azonban a Guinness nem ismerte el.

A különleges mikroszkóp

Egy szeme alatti égő folt már 12 éve feltűnt Staatsnak, aki nyomban felkeresett egy bőrgyógyászt, de az nem talált kóros elváltozásra utaló jeleket, viszont rendszeres ellenőrzést javasolt a nőnek. Négy évig járt is, de miután a perzselő fájdalom elmúlt, felhagyott a kontrollal. A koronavírus-járvány idején azonban az egészségére és az elmulasztott ellenőrzésekre összpontosított.

Witkowski és felesége, Joanna Ludzik 2019 októberében vette át az oregoni bőrképalkotó központot. A bőrgyógyász házaspár korábban Olaszországban és Lengyelországban dolgozott, ahol százezer dollárt költöttek egy, a bőrsejtek ellenőrzésére szolgáló konfokális mikroszkópra. A technológia nem volt széles körben elterjedt az Egyesült Államokban.

A bőrgyógyász ezzel az eszközzel és egy dermatoszkóppal ellenőrizte a páciens anyajegyeit. Az egyik jóindulatú volt, a másik nem. Witkowski szerint néhány 5 milliméternél kisebb átmérőjű rákos anyajegy észrevétlen marad. Ő maga rutinosan figyel fel az elváltozásokra, de páciense anyajegye alig volt észrevehető. Bizonyossággal azonban csak konfokális mikroszkóp segítségével állapíthatta, hogy rákos sejteket talált az anyajegyen.

Miután Staats hazatért, és utánanézett a melanómának, arra a meggyőződésre jutott, hogy az orvos megmentette az életét. A melanóma egyébként nehezen kezelhető, miután már elterjedt.

Orvosi rekordok

A Guinness-rekordok között szerepel orvosi furcsaság, nem jellemző azonban, hogy valaki egy bravúros diagnózissal kerül a csúcstartók közé.

Feljegyezték például, hogy Melvin Barnswallow 1994-ben tizenkilenc és fél órát várakozott egy rendelőben. Otthon felejtette hallókészülékét, így nem hallotta, amikor hívták. A váró sarkában elmajszolgatta ebédjét, majd zárás körül összesöpörte a morzsákat. A nővérek azt hitték: takarító, és csak másnap, nyitás után jöttek rá, hogy páciens. A férfi ott töltötte az éjszakát, és másnap azzal várta az orvost, hogy hónapok óta nem aludt ilyen jól. A tünetei az éjszaka folyamán megszűntek, az orvos „makkegészségesnek” nyilvánította, és hazaküldte.

A valaha mért legrövidebb vizit 1989-ben 1,2 másodpercig tartott. Maggie Collins szintén egy bőrgyógyászhoz fordult egy folt miatt a homlokán, amit már hónapok óta ki akart vizsgáltatni. Dr. Whitney előszeretettel alkalmazta a „küszöbdiagnózisokat”, és már az ajtóban megnyugtatta, hogy az egy „öregségi folt”. A hölgy utólag azt mondta barátnőinek: úgy hallotta, hogy dr. Whitney remek orvos, majd eltűnődött: „Kíváncsi vagyok, vajon ilyen gyors-e az ágyban is”.

A leghosszabb anamnézis és fizikális vizsgálat rekordja hét óra 42 perc, amit 1995-ben állított fel Brian Tooth harmadéves orvostanhallgató. Belgyógyászati gyakorlatának első napján egy 82 éves tanárnő, Ida Marie Threadwhistle ágyához küldték, akinek a tudósítások szerint „több egészségügyi problémája volt, mint betű a nevében”. Toothot 9:27-kor látták belépni a beteg kórházi szobájába, és csak délután 17:09-kor jelent meg újra döbbent arckifejezéssel. Arról motyogott: bárcsak a bátyja kolbászcsomagoló cégénél vállalt volna munkát. A medikus a kiadós ebéd és a jelentése megírása után közölte kollégáival: „Mostantól úgy végzem a felvételi vizsgálatokat, mint a sebészek. Ha nem fáj, nem kérdezek”.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó:  Shutterstock)

Rovatok