Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedték a korrupciós botrányairól elhíresült volt pakisztáni kormányfőt

2023. május 12., péntek 14:43

Óvadék ellenében két hétre szabadlábra helyezte az iszlámábádi bíróság Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnököt pénteken.

A volt kormányfő ügyvédje, Babar Aván igazságosnak nevezte a döntést, és leszögezte, Hán immár „szabad ember“.

Maga Hán a The Independent című brit napilapnak adott interjújában törvénytelennek nevezte letartóztatását.

Elraboltak. Mintha a dzsungel törvényei uralkodnának

– fogalmazott a 72 éves politikus.

A pénteki döntést egy nappal az országos legfelsőbb bíróság ítélete után hozták, mely törvénytelennek minősítette Hán letartóztatását, és felszólította az iszlámábádi felsőbíróságot, vizsgálja felül az erről szóló döntést.

A belügyminisztérium részéről mindazonáltal kijelentették: nem hagyják annyiban Hán ügyét, és ha az iszlámábádi testület a szabadlábra helyezés mellett dönt, a tárca más vádak miatt újból elrendeli a letartóztatást.

Száznál is több korrupciós esetet regisztráltak

A politikust kedden vették őrizetbe korrupciós vádak gyanújával. 

A hírre országszerte zavargások robbantak ki, Hán támogatói összecsaptak a rendőrökkel, legalább négyen meghaltak, a hatóságok pedig csaknem 3000 embert őrizetbe vettek.

Hán ellen több mint 100 korrupciós esetet regisztráltak azóta, hogy 2022 áprilisában a parlament bizalmatlansági szavazással leváltotta. Februárban elfogatóparancsot is kiadtak ellene többek között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával.

Leváltása óta Hán több országos tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli, az ellene szóló vádakat pedig többször politikailag motiváltnak nevezte.

Rovatok