Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Megvannak az Ódor-kormány miniszterei

2023. május 12., péntek 11:52

Kihirdette a szlovák elnöki hivatal az Ódor Lajos vezette hivatalnokkormány minisztereinek listáját. A pénzügyminisztérium és a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztérium élére is magyar származású miniszter került.

Zuzana Caputová szlovák államfő vasárnapi bejelentésének értelmében az előrehozott választásokig szakértői kormányra bízza Szlovákia irányítását, az ország élére a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét, Ódor Lajost kérte fel.

Caputová szerda délután találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, hogy ismertesse velük a hivatalnokkormány új tagjait. A jelek szerint a szlovák parlament többsége nem szavaz bizalmat az Ódor Lajos vezette hivatalnokkormánynak, ugyanis a 150 tagú parlamentben egyedül a Szabadság és Szolidaritás húszfős frakciója jelezte, hogy egyértelműen támogatják az új kormányt. Robert Fico azonban nemhogy nem támogatja a hivatalnokkormányt, elmélete szerint Ódor Lajos és Zuzana Caputová is Soros György emberei.

Az már korábban biztossá vált, hogy nem a magyar nemzetiségű Barczi Gyula fogja vezetni a kulturális minisztériumot, sajtóértesülések szerint azonban a befektetésekért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium élére jó eséllyel pályázott a szintén magyar nemzetiségű Balík Péter.

Ők lesznek az Ódor-kormány miniszterei

Az Új Szó értesülései szerint a szlovák elnöki hivatal közzétette a szakértői kormány minisztereinek listáját.

A miniszterelnök a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Ódor Lajos lesz. A befektetésekért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztériumot Líva Vasáková, a gazdasági minisztériumot pedig Peter Dovhun vezeti majd.

A pénzügyminisztérium és a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztérium élére egyaránt magyar miniszter került: előbbit Horváth Mihály, utóbbit Balík Péter irányítja majd.

A közlekedési tárcát Pavol Lancaric, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot Jozef Bíres veszi át. A belügyminiszter Ivan Simko, a védelmi tárcavezető Martin Sklenár, az igazságügyi miniszter Jana Dubovcová, a külügyminiszter Miroslav Wlachovsky, a munkaügyi miniszter Sona Gaborcáková, a környezetvédelmi tárcavezető Milan Chrenko, az oktatási miniszter Daniel Bútora, a kulturális miniszter Silvia Hroncová, az egészségügyi miniszter pedig Michal Palkovic lesz.

Heger szerint jól választottak

„Nagyra értékelem, hogy az elnök olyan embereket választott az ügyvezető kormányba, akik képesek folytatni a kormányunk által végzett jó munkát, különösen a gazdaságélénkítési terv reformjainak folytatását, valamint az infláció és az energiaválság idején nyújtott segítséget” – írta közösségi oldalán Eduard Heger korábbi szlovák miniszterelnök, aki szerint az ország számára fontos, hogy az általa vezetett kormányt váltó új ügyvezető kormány jól teljesítsen.

Heger bejegyzésében azt ígérte, hogy elemezni fogják az ügyvezető kormány javaslatait és intézkedéseit, és az alapján fognak konstruktív észrevételeket tenni.

Caputová köszönetet mondott

„Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik úgy döntöttek, hogy elfogadják a felkérést a szakértői kormányban történő részvételre. Nagyon jól tudom, milyen nehéz egy ilyen döntés, és milyen mélyen beavatkozik az ember személyes életébe. Hálámat és tiszteletemet fejezem ki azok iránt, akik ezt vállalják. Adjunk nekik egy esélyt, ne ítéljünk előre!” – fogalmazott közösségi oldalán Zuzana Caputová szlovák államfő.

„Az elnök szerint szakértői kormányt összeállítani nem könnyű feladat, de egyben öröm. „Öröm volt megismerni több tucat olyan embert, akiknek kiváló iskoláik és csodálatra méltó karrierjük van, és egyben hajlandóak a legnehezebb pozíciókban is hazánkért dolgozni” – tette hozzá Caputová.

Rovatok