Index Vakbarát Hírportál

Jelentős fordulat állt be a háborúban, az orosz csapatok visszavonulót fújtak Bahmutnál

2023. május 13., szombat 17:00

Moszkva elismerte, hogy erői egy újabb ukrán offenzíva után visszaszorultak Bahmutnál. A visszavonulást a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin megfutamodásnak nevezte. Ukrajna ugyanakkor visszafogottan közöl információkat a támadásról, cáfolva azt a feltételezést, hogy elindult volna az ukránok által régóta ígért ellentámadás.

A bahmuti front legfrissebb fejleményei szerint összehangolt ukrán ellenakció vette kezdetét Bahmutnál, ami arra utal, hogy Kijev igyekszik bekeríteni az orosz csapatokat. Oroszország kénytelen volt feladni egyes területeket a város déli részén, és egyre hátrébb szorul.

A jelen helyzet szerint Moszkva egyre távolabb kerül egyik legfőbb céljától, nevezetesen Bahmut elfoglalásától, amely várost eddig hosszú hónapok véres harcaival sem sikerült megszereznie.

Az ukrán fegyveres erők Bahmutnál az ellentámadás három napja alatt több mint 17 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel

– közölte Szerhij Cserevátyi, az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője.

Hónapok óta a legnagyobb ukrán offenzíva lehet

A Reuters beszámolójából kiderül, mindkét fél az elmúlt fél év legnagyobb ukrán térnyeréséről beszél, bár ukrán részről egyelőre nem sok információ lát napvilágot, cáfolva ezzel azt a feltételezést, hogy a hónapok óta ígért ellentámadás megkezdődött volna.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint Ukrajna több mint 1000 katonával és akár 40 harckocsival támadást indított Bahmut északi részén, ami, ha megerősítést nyer, november óta a legnagyobb ukrán offenzíva lenne.

Az oroszok 26 támadást vertek vissza, de az egyik területen csapataik kénytelenek voltak visszavonulót fújni, hogy kedvezőbb pozíciókban, a Bahmuttól északnyugatra fekvő Berhivka-víztározó közelében átcsoportosuljanak 

– mondta Konasenkov.

Prigozsin szerint megfutamodtak az orosz csapatok

Jevgenyij Prigozsin, a városban hadjáratot folytató Wagner-zsoldoscsoport vezetője hangüzenetben kommentálta a szóvivő szavait:

Amit Konasenkov leírt, azt sajnos »megfutamodásnak« és nem »átcsoportosításnak« nevezik.

Egy külön videóüzenetben Prigozsin elmondta, hogy az ukránok elfoglalták a Bahmut feletti magaslatokat, és megnyitották a városba nyugatról vezető főútvonalat. Elmondása szerint a berhivkai víztározó elvesztése csak egy nap alatt 5 négyzetkilométernyi veszteséget jelent az oroszok számára.

Luhanszkot is támadás érte

Orosz tisztségviselők szerint két rakéta csapódott be egy ipari komplexumba Luhanszkban, az oroszok által megszállt területen, mintegy 100 kilométerre a front mögött. Az internetre feltett videón hatalmas füstoszlopok látszottak a város felett.

A csapás egy nappal az után történt, hogy Nagy-Britannia bejelentette: nagyobb hatótávolságú cirkálórakétákat küld Ukrajnának.

Az ukrán erők előrenyomulása Bahmutnál a jelek szerint kedden kezdődött, amikor egy ukrán egység a várostól délnyugatra legyőzött egy orosz dandárt. Prigozsin kommentárja szerint a területen állomásozó orosz dandár elmenekült.

A Wagner-vezér, akinek harcosai az ukrán erők kiszorításáért küzdenek Bahmutnál, azt mondta, hogy az orosz csapatok által rendszeresen őrzött északi és déli szárnyak lemorzsolódtak.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta ezt az állítást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóbeszédében úgy fogalmazott, az oroszok „belsőleg már készen állnak a vereségre, fejben már elvesztették a háborút. Mindennap nyomást kell gyakorolnunk rájuk, hogy a vereségérzetük menekülésbe, hibákba és veszteségekbe forduljon át”.

Fordulat a háborúban

A 15 hónapja tartó ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, miután Kijev hat hónapig védekezésre kényszerült Oroszország téli hadjárata miatt, amely a második világháború óta a legvéresebb szárazföldi harcot hozta Európában, de jelentősebb térnyerést nem jelentett Moszkva számára.

Az év eleje óta Kijev több száz új nyugati harckocsit és páncélozott járművet kapott, amelyet a megszállt területek visszafoglalására irányuló ellentámadásra tartogat.

Az ukrán tisztviselők egyelőre tagadják azt a feltételezést, hogy a kijevi offenzíva már folyamatban van, Zelenszkij egy e heti interjúban azt mondta, több időre van szükségük a támadások megkezdéséhez. Prigozsin szerint ez csupán megtévesztés, és azt mondta, a bahmuti előrenyomulás Kijev hadjáratának kezdetét jelenti.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről az Index is folyamatosan beszámol, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Vincenzo Circosta / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok