Index Vakbarát Hírportál

Óriási erdőtűz pusztít Kanadában, a hadsereget is bevetették

2023. május 13., szombat 06:18

Kanada katonák százait küldi a nyugati Alberta tartományban május eleje óta tomboló erdőtüzek megfékezésére – közölték pénteken a helyi hatóságok az MTI szerint.

A hatósági közlés szerint kétszáz katona már csütörtök óta bevetésen van, egy további százfős kontingens érkezése pedig hamarosan várható.  Bár a helyzet valamelyest javult,

nyolcvan aktív tűzfészekről tudnak, amelyek közül 23 továbbra is féktelenül lángol.

Ráadásul a következő napokban a változó időjárás újabb tüzek kialakulásának kedvezhet.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök helyi idő szerint csütörtökön a Twitteren közölte, hogy a katonák feladata a tűzoltóság támogatása lesz egyebek között a légi szállításban és az elszigetelt települések lakosainak evakuálásában. Danielle Smith albertai miniszterelnök szerint a katonákra a tartományban bárhol szükség lehet, és a romok eltakarításban is bevethetik őket.

Albertában az előző hétvégén már szükségállapotot hirdettek ki, hétfőn pedig a szövetségi kormány segítségéért folyamodott a tartományi vezetés. Az erdőtüzekben eddig több mint 410 ezer hektár erdőség esett a lángok martalékává. A tartományban az idei tavasz különösen száraz és meleg, a széljárás pedig hozzájárult az erdőtüzek terjedéséhez, amelyek többségét emberek okozták.

Alberta a világ legfontosabb kőolajtermelő vidékeinek egyike. Az erdőtűzhelyzet utóbbi napokban történt enyhülésének köszönhetően az olaj- és gáztermelő vállalatok napokig tartó szünetet követően folytatni tudták a munkát.

(Borítókép: Erdőtűz a kanadai Albertában 2023. május 5-én. Fotó: Reuters)

Rovatok