Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom zsoldosokat finanszíroz, mégsem büntetik

2023. május 15., hétfő 07:36

Jóllehet egyre több bizonyíték tanúskodik arról, hogy a Gazprom finanszírozza a saját biztonsági embereiből verbuvált, Ukrajnában harcoló zsoldos alakulatot, az unió nagy valószínűséggel nem fogja szankciókkal sújtani az orosz gázipari óriásvállalatot.

„Ez nem bizonyíték, hanem politikai akarat kérdése” – idézett a Politico egy névtelenséget kérő uniós nemzeti diplomatát azok után, hogy sűrűsödnek a jelentések, miszerint a Gazprom közvetlenül vesz részt Oroszország ukrajnai inváziójában.

A frontvonalban harcoló katonáktól származó beszámolók és videók sora jelzi, hogy a Gazprom biztonsági személyzete önkéntes egységekbe tömörült. A legnagyobb alakulat neve Potok, azaz patak. Ugyanez a név szerepel a Gazprom mára felrobbantott, a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat csővezetékén.

A Potokot a feltételezések szerint a Gazprom látja el és szereli fel. Működésének részleteit és létszámát hétpecsétes titok övezi. Beszéltem a Potok több újoncával – ezt állította nemrég Jevgenyij Prigozsin, az elhíresült Wagner zsoldoscsoportot vezetője. A Gazprom egyik leányvállalata saját katonai magánegységet hozott létre – tudatta februárban az ukrán hírszerzés.

A Gazprom nem válaszolt az újságírók megkereséseire.

Kijev szerint a jelentéseknek arra kellene késztetniük a nyugati vállalatokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat az orosz gázóriással.

Ezzel a Gazprom minden bizonnyal túllép a tisztán kereskedelmi tevékenységeken, és bűnrészessé válik az ukrajnai háborús bűnökben

– véli az ukrán energiaügyi miniszter. German Galuscsenko szerint „egy olyan vállalat, amely háborús bűnöket és gyilkosságokat finanszíroz, nem lehet résztvevője a civilizált piacnak”.

Néhány uniós országban egyetértenek vele. „A tényeknek vitákat kellene gerjeszteniük arról, miként határolódhatunk el a lehető leginkább a Gazpromtól” – mondta egy litván diplomata.

Egyelőre esélytelen, hogy a Gazpromot szankciókkal sújtsák

Jelenleg nem valószínű, hogy az unió Gazprommal szembeni politikájában változás következne be. A közösség szinte teljes importtilalmat vezetett be az orosz kőolaj, szén és finomított termékek behozatalára, a földgázt és a Gazpromot azonban megkímélte.

A háború előtt a Gazprom látta el az uniós szükségletek 45 százalékát – az arány április végére alig 7 százalékra csökkent. Oroszország korlátozta a szállítást, és leállt az Északi Áramlat gázvezeték is. Több uniós országba – mindenekelőtt Magyarországra, Ausztriába és Szlovákiába – még mindig érkezik némi gáz a Gazpromtól. A görög DEPA és az olasz Eni energetikai cégnek is vannak érvényes szerződései a Gazprommal.

Mivel az uniós szankciók alkalmazása egyhangú döntést igényel, nem sok esély van arra, hogy a tagországok konszenzusra jussanak a Gazprom büntetésének kérdésében. Ezzel szemben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta Gazprom vezetőjét, Alekszej Millert.

A bizottság szempontjából „fennálL a kockázat, hogy a Tanácsban nem születik egyhangú döntés, mert legalább egy ország, és valószínűleg nem csak egy, nem szakadt el teljesen az orosz gáztól” – mondta egy névtelenséget kérő, magas rangú bizottsági tisztviselő.

A Gazprom ukrajnai zsoldosairól szóló jelentések nem elégségesek ahhoz, hogy megváltoztassák a nézetet – véli két uniós ország diplomatája, akik képben vannak a szankciókról folytatott tárgyalásokról.

Az osztrák külügyminisztérium szerint „független források” nem erősítik meg a Potok létezését, Bécs azonban „mindent megtesz az orosz gázfüggőség további csökkentése érdekében”. Egy szlovák diplomata szerint a Gazprom elleni szankciók „nem szerepelnek napirenden”, de „ha ez bekövetkezik, készek vagyunk komolyan foglalkozni vele”.

Aki a Gazpromot irányítja, az országot irányítja

A szakértők nem tartják meglepőnek, hogy a Gazprom saját hadsereget működtet. A vállalatnak „évek óta saját magán biztonsági testülete van, amely az energetikai létesítmények őrzéséről és biztonságáról gondoskodik” – emlékeztetett a londoni King's College professzora. Tracey German úgy véli, hogy a magán-zsoldoscsoportokat az orosz fegyveres erők hiányosságainak pótlására és az invázióban elszenvedett veszteségek valódi számának elfedésére használják.

A Gazprom „katonái” valószínűleg jól felszereltek, és rendelkeznek biztonsági szolgálati vagy katonai tapasztalattal, de nyilvánvalóan nem rendelkeznek olyan képességekkel, mint a Wagner emberei

– véli Konrad Muzyka, egy védelmi elemző.

A Potokhoz hasonló csoportok „jelentős rugalmasságot” teremtenek a Kreml számára, hogy törvényen kívüli módszerekkel, átláthatatlan módon érje el céljait – állítja a londoni King's College vezető oktatója és Oroszország energiaügyi szakértője. Adnan Vatansever szerinte ez egy „nagyon kívánatos forgatókönyv” Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, aki szereti versenyeztetni az elitet, megakadályozandó, hogy egy Wagnerhez hasonló csoport dominánssá váljon, és kihívást jelentsen számára.

A Gazprom központi szereplője a hatalmi versenynek

– mondta Vatansever, aki egy oroszországi mondásra hívta fel a figyelmet: „Aki a Gazpromot irányítja, az országot irányítja.”

(Borítókép: Egy orosz katona az ukrajnai Berdjanszkban 2022. június 14-én. Fotó: Yuri KADOBNOV / AFP)

Rovatok