Index Vakbarát Hírportál

India az orosz nyersolaj egyik legnagyobb vásárlójává vált

2023. május 16., kedd 13:03

Az Európai Uniónak fel kell lépnie az ellen, hogy India az orosz olajat, beleértve a gázolajat is, finomított üzemanyagként Európában értékesítse − jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő a Financial Times brit üzleti napilapnak adott interjúban kedden.

Josep Borrell nyilatkozata szerint az EU-nak mindenekelőtt meg kell vizsgálnia, hogyan lehet tovább csökkenteni Moszkva finomított olajtermékekből származó bevételeit − közölte az MTI. 

Akár dízelolaj, akár benzin érkezik Európába Indiából, és azt orosz nyersanyagból állítják elő, az a szankciók megkerülésének számít. Ennek megállítására a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk

− fogalmazott.

A brit üzleti lap emlékeztetett, India az ukrajnai háború kezdete óta az uniós szankciók alá tartozó orosz nyersolaj egyik legnagyobb vásárlójává vált. Az orosz olajból készült finomított üzemanyagok egy részét India Európában értékesíti.

Borrell szerint az orosz nyersolaj hordónkénti 60 dolláron meghatározott árplafonja csökkenti Oroszország bevételeit, ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy India ki akarta használni az olcsóbb nyersolaj beszerzéséből származó előnyöket.

Az, hogy India orosz olajat vásárol, normális. Az olajár korlátozásának köszönhetően India sokkal olcsóbban vásárolhatja meg ezt az olajat. Minél kevesebb pénzt kap Oroszország, annál jobb

− fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az EU-nak cselekednie kell azonban, ha az árplafont is tartalmazó szankciókat ilyen módon kijátsszák.

Közölte továbbá, az orosz olaj továbbáramlásának megakadályozására szolgáló mechanizmusokat a tagállami hatóságoknak kell végrehajtaniuk, ami − a brit napilap szerint − azt jelenti, hogy az EU az orosz nyersolajból származó indiai finomított üzemanyagok vásárlóit kívánja megcélozni.

Rovatok