Index Vakbarát Hírportál

A magyar árstopot kritizálta a frissen beiktatott szlovák miniszterelnök

2023. május 16., kedd 20:53

Ódor Lajos, Szlovákia kormányfője a Rádio Expres szlovák rádió vendége volt kedden. A rádiónak adott interjúban beszélt a szlovák költségvetési hiányról, Ukrajna támogatásáról és a személyét ért támadásokról is.

Az elszabadult költségvetési hiányról Ódor Lajos szlovák miniszterelnök elmondta, hogy spórolásra lesz szükség, amit hosszú távon rendszerszintű reformokkal is el lehet érni, nemcsak adóemeléssel vagy a kiadások csökkentésével.

Ezzel kapcsolatban többféle javaslatot is összeállítanak majd a következő kormány számára – közölte a Napunk szlovák hírportál a Rádio Expres-interjúra hivatkozva.

Mint írták, az inflációról Ódor úgy fogalmazott, hogy „a legrosszabb már mögöttünk van, az év végére valószínűleg egy számjegyű lesz, de az élelmiszer-infláció továbbra is gondot okoz”.

Az élelmiszer-inflációval kapcsolatban kiemelte, hogy

Magyarország esetében látjuk, hogy az árstopok nem működnek

– mondta Ódor, hozzátéve, hogy a korábbi tapasztalatok alapján az áfa csökkentésének sem lenne hatása. Emellett több parlamenti párt is szorgalmazta az árstopot és az áfa csökkentését egyes termékek esetében.

Orbán Viktor levélben gratulált Ódor Lajosnak

A magyar miniszterelnök kedden levélben fejezte ki gratulációját Szlovákia új kormányfőjének, Ódor Lajosnak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Szlovákia fontos szövetségesünk és stratégiai partnerünk. Örömömre szolgál, hogy országaink az elmúlt években a világjárvány, a gazdasági válság és a háború okozta kihívások ellenére is számos területen hatékonyan tudtak együttműködni

– fogalmazott Orbán Viktor.

Levelében biztosította szlovák kollégáját arról, hogy készen áll a közös munkára a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés fejlesztése érdekében – közölte Havasi Bertalan, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök egy másik levélben köszönetet mondott a távozó szlovák kormányfőnek, Eduard Hegernek az elmúlt években kialakított konstruktív együttműködésért.

„Meggyőződésem, hogy a régiónk sikerét biztosító, a közép-európai nemzeteket összekötő erős szövetség különösen nagy jelentőséggel bír most, amikor Európának történelmi léptékű kihívásokkal kell szembenéznie.

„Kormányom a továbbiakban is elkötelezett marad a hagyományosan erős magyar-szlovák kötelék fejlesztése, valamint a visegrádi négyek közötti együttműködés megerősítése mellett″– írta Orbán Viktor.

Milyen változtatásokra készül Szlovákiai új miniszterelnöke?

A kormányprogram vázát két hét alatt szeretnék összerakni, amit utána megtárgyal azokkal a politikai erőkkel, akik hajlandóak a konstruktív, tárgyilagos vitára. A kormányfő ígéretes kezdetnek nevezte, hogy több párt is támogatni fogja vagy legalábbis nem zárja ki a kormánya támogatását – írják.

Az esetleges személycserékkel kapcsolatban Ódor Lajos úgy fogalmazott, hogy nem mondhatja, hogy nem készülnek lecserélni a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) vezetőjét, „de nem biztos, hogy ez meg is fog történni″.

Úgy véli, hogy a titkosszolgálat esetében vannak vörös vonalak, amiket ha átlép a SIS, akkor javasolni fogják Michal Alác leváltását. Mint mondta, több lecserélendő név is az asztalon van – tették hozzá.

Folytatják Ukrajna humanitárius és katonai támogatását

Az amerikai fegyverbeszerzésekkel kapcsolatban a szlovák kormányfő elmondta, még nem döntött róluk, de az ajánlat jól néz ki. Szlovákia külpolitikai orientációja nem változik, folytatja Ukrajna humanitárius és katonai támogatását – írják.

A lap szerint 

Ódor szeretné meggyőzni azokat, akik ellenzik Ukrajna támogatását.

„El kell magyarázni az embereknek, hogy nem szélsőségesen magas a költségvetés egészéhez képest az Ukrajnának nyújtott segítség, ahogy azt is, mi történik, ha Ukrajna elbukik, és az orosz agresszió kiterjedtebb lesz, de ezt nem populista módon fogjuk tenni″– mondta el az interjúban a szlovák miniszterelnök.

Felkészült a támadásokra

A kormányát és a személyét ért támadásokról Ódor úgy fogalmazott, hogy a tárgyilagos bírálatokra tárgyilagosan fognak reagálni, azonban a személyes támadásokat ignorálni fogja.

Ódort korábban Robert Fico, a Smer elnöke Soros emberének nevezte, majd hozzátette: Zuzana Caputová köztársasági elnök az amerikai érdekeknek megfelelően rakta össze a szakértői kormányt.

Állítása szerint Ódor Lajos felkészült a támadásokra. A Rádio Expresnek adott interjúban úgy fogalmazott, „ha belelépünk a  folyóba, ne csodálkozzunk, ha vizesek leszünk”, mindemellett szeretné biztosítani, hogy a miniszterei nyugodtan dolgozhassanak.

Ahogy az Index korábban megírta, Ódor Lajost hétfőn nevezte ki a szakértői kormány élére Zuzana Caputová államfő. Ódor az első magyar nemzetiségű miniszterelnöke Szlovákiának. 

A szakértői kabinetben két magyar miniszter is lesz, a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter Balík Péter, a pénzügyminiszteri poszt Horváth Mihályé lesz.

Rovatok