Index Vakbarát Hírportál

Bontják a pengés drótkerítést Szlovéniában

2023. május 16., kedd 16:50

Szlovénia megkezdte a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítés eltávolítását – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A migrációs hullám miatt Szlovénia még 2015-ben épített 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték és kibővítették.

A közös határszakaszon 136 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódott.

A pengés kerítés eltávolítását tavaly júliusban kezdték el, és jelenleg még tíz kilométer maradt belőle.

A panelkerítés lebontása kedden vette kezdetét a dél-szlovéniai Osilnica és Jelsane határátkelőhelyek környékén. A munkálatok megtekintése céljából Bostjan Poklukar belügyminiszter és Marjan Sarec védelmi miniszter is a helyszínre látogatott.

Itt volt az ideje a panelkerítések eltávolításának, mivel jelenleg már nem szolgálják azt a célt, ami miatt felállították

– nyilatkozta Poklukar a sajtónak, aki szerint Horvátország sikeresen meg fogja védeni a külső schengeni határt, ahogyan azt Szlovénia is tette korábban.

A kerítés ideiglenes technikai akadályként betöltötte szerepét a schengeni határ védelmében, nem utolsósorban azért, mert az Európai Unió számára bizalmi kérdés volt, hogy Szlovénia felelősségteljes hozzáállást tanúsított a külső határ védelme ügyében” – fejtette ki a belügyminiszter.

Rovatok