Index Vakbarát Hírportál

Újabb kemény bírálat érte Orbán Viktort Ukrajnából

2023. május 17., szerda 05:46

„A Kreml által rángatott Orbán Viktor logikája szerint az EU finanszírozza az ukrajnai háborút”– ezt a megjegyzést Oleh Zsdanov ukrán katonai szakértő tette a podcastjében.

Oleh Zsdanov vélhetően a miniszterelnök korábbi megjegyzésére reagált. A kormányfő április közepén a Kossuth rádióban úgy fogalmazott, Ukrajna pénzügyi értelemben nem létezik, a háborúban álló ország működtetését az európai állampolgárok, köztük a magyarok finanszírozzák.

Orbán Viktor nem zárkózott el az Oroszország elleni 11. szankciócsomag megszavazásától, ezért megrovást kapott a Kremltől, lehet, hogy személyesen Vlagyimir Putyin pirított rá. A magyar miniszterelnök logikája a következő: az EU segít Ukrajnának a háborúban, ennélfogva az EU finanszírozza a háborút. Az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szembeni szankciók viszont azért rosszak, mert kárt okoznak a magyar gazdaságnak

– vélekedett Oleh Zsdanov.

Hangsúlyozta, hogy az ilyen kijelentések ellenére az EU továbbra is nyomást gyakorol Oroszországra, hogy az agresszor ország kivonuljon Ukrajna területéről. Emellett az EU modern fegyverekkel és felszereléssel látja el az Ukrán Fegyveres Erőket – idézte a szakértőt a 24tv.ua.

Korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a szankciók igenis működnek. A 11. csomagban elsősorban a korábbi büntetőintézkedések betartatására összpontosítanak, és meg akarják akadályozni azok kijátszását – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nukleáris ágazatra vonatkozó büntetőintézkedéseket is sürgetett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány napja úgy fogalmazott, hogy amennyiben javaslat születik a nukleáris ipar szankcionálására, azt Magyarország-ellenes javaslatnak fogják tekinteni és meg fogják vétózni.

A magyar kormány kiborult Zelenszkij megjegyzésére

Amint arról lapunk beszámolt, az amerikai titkosszolgálatoktól kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyv szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna az oroszpártiság miatt.

Február közepén a Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta, „robbantsák fel” a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket.

Zelenszkij kiemelte, Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, és tönkretennie Orbán Viktor magyar miniszterelnök erősen az orosz olajra épülő iparát

− áll a The Washington Post által közölt dokumentumban.

Az egyik magyar kormánytag a cikkünk megjelenését követően lapunknak azt mondta, hogy a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok