Index Vakbarát Hírportál

Lizz Truss szerint létre kell hozni egy gazdasági NATO-t

2023. május 17., szerda 08:18

Liz Truss volt brit miniszterelnök Tajvanra utazott, ahol azt mondta, hogy a szabad nemzeteknek el kell kötelezniük magukat a szabad Tajvan mellett, és késznek kell lenniük arra, hogy ezt konkrét intézkedésekkel támogassák. Beszédében kifejtette: létre kell hozni egy „gazdasági NATO”-t, hogy Peking ellen fel tudjanak lépni.

A volt brit miniszterelnök támogatásáról biztosította Tajvant, amely „a szabadságért folytatott globális küzdelem frontvonalában” áll, és amelyet a kínai totalitárius rendszer fenyeget. Truss hétfőn érkezett Tajvanra ötnapos látogatásra, és várhatóan magas rangú kormányzati tisztviselőkkel találkozik. Kína a látogatást ellenezte.

Truss szerdán egy tajvani kutatóintézet, a Prospect Foundation előtt tartott beszédében felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy fejlesszék a gazdasági és védelmi együttműködést, és közösen csökkentsék a Kínától való gazdasági függőséget, hogy elrettentsék Hszi Csin-ping kínai elnököt és megvédjék Tajvant, valamint a globális gazdaságot – írja a The Guardian.

Truss szerint a világ nem támaszkodhat az ENSZ Biztonsági Tanácsára vagy a Kereskedelmi Világszervezetre, és létre kell hozni a gazdasági NATO-t annak érdekében, hogy összehangolják a Pekinggel szembeni fellépést.

A londoni kínai nagykövetség szóvivője szerda reggel azt mondta, hogy Truss látogatása „veszélyes politikai show-műsor, amely csak ártani fog az Egyesült Királyságnak”. Nyilatkozatukban hozzátették: „Felszólítjuk az illetékes brit politikust, hogy korrigálja helytelen cselekedetét, és hagyjon fel a Tajvan-kérdéssel kapcsolatos politikai színjátékokkal.”

Kína a 23 millió lakosú Tajvant az egyik tartományának tekinti, amelyet az 1949-es kínai polgárháború vége óta nem sikerült újraegyesíteni területe többi részével. Az Egyesült Államok 1979-ben elismerte a Kínai Népköztársaságot, és ezáltal elvileg nem lehet hivatalos kapcsolata a Kínai Köztársasággal (Tajvannal).

Rovatok