Index Vakbarát Hírportál

Titkos tárgyalást folytatott Kína és az Egyesült Államok

2023. május 12., péntek 20:03

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és a kínai külügy legmagasabb rangú tisztviselője egy titkos megbeszélésen tárgyalt Bécsben. Megállapodtak, hogy Washington és Peking kölcsönösen a normális kommunikáció visszaállítására törekszik.

Nemrég írtunk arról, hogy Csin Kang kínai külügyminiszter elengedhetetlennek nevezte a kínai–amerikai kapcsolatok normalizálását, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak korrigálnia kell a tajvani kérdés kezelését.

Úgy tűnik, a két ország valóban a békére törekszik, ugyanis Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Vang Ji, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KKP KB) külügyi igazgatója mintegy nyolc órán át tárgyalt egy szállodában az osztrák fővárosban szerdán és csütörtökön.

Washingtoni információk szerint a találkozó időpontját Béccsel is csak néhány nappal korábban közölték.

A Fehér Ház őszintének és konstruktívnak nevezte a párbeszédet, egy névtelenül nyilatkozó illetékes pedig arról számolt be, hogy a februári ballonincidenst mindkét fél szerencsétlennek nevezte, és immár a kommunikációs csatornák újranyitására törekszik.

Sullivan és Vang sorra vette a kétoldalú kapcsolatokat érintő fontos kérdéseket, köztük Tajvan ügyét, és eszmecserét folytattak az ukrajnai válságról is.

A washingtoni hivatalos közlés szerint a találkozó része volt a „nyitott kommunikációs csatornák fenntartására és a verseny felelősségteljes kezelésére irányuló, folyamatban lévő erőfeszítéseknek”.

Kínai részről a megbeszéléseket érdeminek nevezték, a kínai Hszinhua hírügynökség pedig azt emelte ki, hogy Vang, aki a KKP KB Politikai Bizottságának is tagja, részletesen kifejtette országa határozott álláspontját a tajvani kérdésben. Vang és Sullivan megállapodott abban, hogy a jövőben mindkét fél használni kívánja a stratégiai kommunikációnak ezt a csatornáját.

Korábban elutasították a tárgyalást

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly novemberi – a a G20-csúcstalálkozón történt – találkozóját nem követték magas szintű kétoldalú diplomáciai események. Antony Blinken külügyminiszter idén februárra tervezett egy pekingi látogatást, amelyet a kínai léggömbök egyesült államokbeli lelövése miatt keletkezett diplomáciai konfliktus következtében elhalasztott.

A Fehér Ház már kezdeményezte Blinken útjának programba vételét, valamint jelezte, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter és kereskedelmi tárca vezetője, Gina Raimondo is készül a kínai fővárosba. Egészen a legutóbbi időkig Peking nem mutatott semmilyen hajlandóságot a közvetlen kapcsolattartásra, a látogatások rendszerének frissítésére.

Rovatok