Index Vakbarát Hírportál

Florida megálljt parancsolt a kiskorúak nemváltásának

2023. május 18., csütörtök 07:12

A gyermekek védelmében és LMBTQ-kérdésekben hozott törvényeket írt alá Florida kormányzója szerdán. Ezek többek között betiltják a kiskorúak nemváltó műtétjeit és hormonkezeléseit, továbbá azt is, hogy a magukat nőnek tartó biológiai férfiak a női öltözőkbe, vécékbe menjenek.

Az állam vezetőjének aláírásával törvényerőre emelt szabályozások között szerepel, hogy Floridában megtiltják a kiskorúakon végzett nemátalakító orvosi beavatkozásokat, a műtéti és gyógyszeres eljárásokat egyaránt.

A jogszabály általánosan megtiltja, hogy nemváltoztató orvosi eljárásokat állami forrásokból finanszírozzanak.

Ron DeSantis kormányzó a nyilvánosság előtt tartott ceremónián úgy fogalmazott, hogy

Florida a józan ész menedékhelyeként és a normalitás bástyájaként marad meg.

Egy másik jogszabály előírja, hogy az iskolákban sem tanárok, sem diákok nem kényszeríthetők arra, hogy olyan – sok esetben nem létező –, a nemre utaló névmást használjanak, amely nem egyezik a tényleges, születéskori nemmel.

Transznemű és identitásukban bizonytalan diákok ugyanis rendszerint elvárják az iskolájuktól, hogy a választott nemüknek megfelelően utaljanak rájuk, sőt sok esetben ezt az iskola írja elő többi diákja és tanárai számára.

Nincs több vécés incidens

Ron DeSantis kormányzó aláírta azt a törvényt is, amely előírja, hogy a nyilvános mosdókat és öltözőket csak a megjelölt nemhez tartozók használhatják, és megtiltja, hogy azokban ellenkező neműek önkényesen – magukat nőnek vagy férfinak mondva – megjelenjenek.

Az aláírt floridai jogszabályok között szerepel az is, mely a gyermekek védelmére hivatkozva megtiltja, hogy gyerekek látogassák az úgynevezett „drag show”-kat, melyeket általában transznemű női előadók tartanak kihívó öltözékben.

Rovatok